[email protected]
+36 703460447
Ügyfélszolgálatunk hétfőtől péntekig 9:00 és 15:00 közt érhető el
Menü Bezár
0 0 Ft
Az Ön kosarába eddig még nem került semmi
Kezdőlap Blog Alvásról Mit jelent számunkra az alváshiány vagy mondjuk a többlet?

Mit jelent számunkra az alváshiány vagy mondjuk a többlet?

Mint általában, az alvás terén is tanácsos elkerülni a szélsőségeket, és ragaszkodni a kiegyensúlyozott és egészséges arany középúthoz. Leggyakrabban rövid távú alváshiányt tapasztalhatunk, ami általában nincs jelentősen káros hatással az egészségünkre. Az emberi testnek van egy önszabályozó képessége, amely kompenzálja az alváshiányt, ami a következő éjszaka folyamán természetes módon kiegyenlítődik. De mi történik akkor, ha egy rövid távú alváshiány krónikussá válik, és hogyan ismerjük fel?

Rövid távú alváshiány

Az alváshiány vagy az alvás folyamatosságának megszakítása alapvető tünete természetesen az álmosság. Az alváshiány (megvonás) a következő módokon nyilvánul meg:

  • a szokásos szellemi teljesítmény csökkenése, azaz az összpontosítás hiánya,
  • a tevékenységek iránti motiváció és az érdeklődés a környezet iránt csökken,
  • a kedélyállapot romlása és kellemetlen érzések jelentkezése,
  • csökkent ítélőképesség (rossz döntések és számos hiba),
  • a reakcióidő megnövekedése,
  • fokozott ingerlékenység, agresszió, depresszió, stressz, memóriavesztés (rövid- és középtávon is) stb.

Azt is kimutatták, hogy az alvás egy teljes éjszakának megfelelő megvonása esetén a teljes fizikai kimerültség eléréséhez szükséges idő körülbelül 11%-kal megrövidül, és a reakcióidőnk megduplázódik. A tudósok szerint 17 óra alvás nélkül olyan teljesítménycsökkenéshez vezet, amely a vér 0,5 ezrelékes alkoholszintjéhez (2 pohár bor) hasonlítható. Önkéntesek hosszú távú alvásmegvonása tudományos célú megfigyelése során megállapították, hogy ha az alvásmegvonás 3-4 napnál tovább tart, az említett tünetek felerősödnek, többek között fenyegetettségérzés, tájékozódási zavarok, beszédzavarok, a szenzomotoros koordináció zavarai (pl. kézremegés) és perceptuális változások (pl. térlátási zavarok, fókuszálás, hallucinációk, paranoia) vagy a logikus gondolkodás elvesztése jelentkeznek.Krónikus alváshiány

Krónikus alváshiány esetén az említett tüneteken kívül a problémákat csökkent immunitás, rendszeres fejfájás, a gyermekeknél növekedési zavarok is súlyosbíthatják. A tudósok azt is feltételezik, hogy az alvásmegvonás növelheti az elhízás kockázatát, mivel csökken a kiválasztódó étvágyszabályozó hormonok szintje, ami súlygyarapodáshoz vezet. A kutatások azt is kimutatták, hogy egy-két nap alvásmegvonás csökkenti a fehérvérsejtek termelődését, ezáltal a szervezet védettségét a fertőző betegségekkel, a megfázással és az influenzával szemben. Ezzel szemben a mély alvás iránti igényt fokozottnak találták műtétet követően vagy a betegségből felépülő embereknél. Ebből következik, hogy az immunrendszer és az alvás nagymértékben befolyásolják egymást.

Dr. Tomáš Procházka, a prágai Na Homolce kórház neurológiai osztályának alváslaboratóriumának vezetője szerint bizonyított, hogy „azoknál a személyeknél, akik éjszakánként 6,5 óránál kevesebbet alszanak, magasabb a halálozási arány”. Az 5 órás vagy annál rövidebb alvás 2-3-szorosára növeli a szív- és érrendszeri károsodások kockázatát.

Alvástöbblet

Ebben az esetben a sok alvással sem nyeri meg a főnyereményt. A felnőttek és különösen az idősebbek halálozási aránya már napi 7,4 óránál több alvás esetén is nő, valamint a napi 9 óránál többet alvó felnőtteknél nagyobb a szívinfarktus kockázata. Ezenkívül úgy vélik, hogy a túl hosszú vagy rendszertelen alvás az alváshiányhoz hasonló tüneteket okozhat (főleg ingerlékenységet és figyelemzavarokat).