[email protected]
+36 703460447
Ügyfélszolgálatunk hétfőtől péntekig 9:00 és 15:00 közt érhető el
Menü Bezár
0 0 Ft
Az Ön kosarába eddig még nem került semmi
Kezdőlap Blog Matracokról Hogyan válasszunk matracot

Hogyan válasszunk matracot

Mikor ébredt utoljára kipihenve, jókedvűen, erővel telve? A kulcs ehhez az érzéshez és a jó alváshoz a megfelelő matrac. Mivel a választás nem egyszerű, ezért segítségére leszünk ezzel a útmutatóval.

A következőkben tanácsot adunk, hogyan válassza ki személyre szabottan a legmegfelelőbb matracot. Ha azonban nincs kedve olvasni, forduljon bizalommal alvásszakértőinkhez. Hívjon minket telefonon a +36706281715 számon, vagy írjunk nekünk chaten (kattintson jobb oldalt lent a "Kérdezz tőlünk" gombra).

 

Mikor ébredt utoljára kipihenve, jókedvűen, erővel telve? A kulcs ehhez az érzéshez és a jó alváshoz a megfelelő matrac. Mivel a választás nem egyszerű, ezért segítségére leszünk ezzel a útmutatóval. Olvassa végig útmutatónkat, majd használja a termékszűrőnket és töltsön ki benne minden fontos paramétert, hogy ezáltal megtalálhassa a megfelelő matracot.

Amennyiben tanácsaink elolvasása után sem biztos a választásban, ne keseredjen el, nem hibázhat. Megértjük, hogy a matracválasztás nem egyszerű, ugyanakkor viszont nagyon fontos döntés. Hiszen hosszú éveken keresztül minden éjszaka több órát tölt majd rajta fekve. Amennyiben a megvásárolt matrac mégsem felel meg az igényeinek, lehetősége van a matrac visszaküldésére, mégpedig a kézbesítéstől számított 45 napig.

Mire figyeljünk a matracválasztásnál?

Életkor

Az életkor csak egy szám... Az életkor azonban a matracvásárláskor mégis fontos tényező, mindenekelőtt a gyermekeknél és a szenioroknál. A 15 év alatti gyermekek számára nem megfelelőek a puha matracok. Gerincük még fejlődik és ehhez a rohamos fejlődéshez szüksége van megfelelő alátámasztásra. A keménységi skálán nekik legalább a 3-as keménységet válasszuk, de még megfelelőbb a 4-5-ös keménységű matrac. A szeniorok számára válasszuk az "arany középutat". A matrac ne legyen nagyon kemény, hogy ne okozzon csípő- illetve más izületi fájdalmat. Egyúttal azonban ne legyen túl puha se, hogy a felállásnál ne okozzon problémát. Mit tegyek, ha nem vagyok sem gyermek, sem pedig szenior? Válasszon érzet szerint és attól függően, hogy milyen testhelyzetben alszik leggyakrabban.

Mutass matracokat szeniorok számára

Mutass matracokat gyermekek számára

Testsúly

Fontos tényező matracvásárlásnál a felhasználó testsúlya. Minden egyes matrac másképpen viselkedik, ha egy 120 kilogramos ember fekszik rajta, mint ha valaki, aki csak a felét nyomja. Minden matracunk teherbírása minimálisan 90 kg, de vannak olyan matracaink is, amiknek teherbírása akár 150 kg. Amennyiben testsúlya nem éri el a 90 kilogramot, a súlykategóriát nem is kell figyelembe vennie választáskor. Amennyiben azonban testsúlya több mint 90 kg, mindenképpen 3-5 keménységi fokozatú matracot ajánlunk, mely megfelelő alátámasztást nyújt.

Mutasd a több mint 90 kg teherbírású matracokat

Mutasd a több mint 120 kg teherbírású matracokat

Mutasd a több mint 150 kg teherbírású matracokat

Keménység, érzet és alváshelyzetek

Amennyiben testsúlya kevesebb mint 90 kg, dönthet csupán érzet és alsáspozíció szerint. Általánosságban ugyanis nem mondható el, hogy a kemény vagy a puha matrac jobb. A matracnak elsősorban az adott testet kell megfelelően alátámasztania. A kínálatunkban megtalálható összes matrac megfelel ennek a feltételnek, így elegendő olyan matracot keresni, amely érzetre megfelel a saját elképzelésének. Szereti azt az érzést, mint amikor puha habfelhőben fekszik? Válogasson az 1-3 keménységi fokozatú matracaink közül. Ellenkezőleg, szereti a keményebb fekhelyet? Ebben az esetben válogasson a 3-5 keménységi fokozatú matracaink közül.

Mutass puha érzetű matracokat

Mutass közepes érzetű matracoka

Mutass kemény érzetű matracoka

Vegye figyelembe azt is, hogy milyen helyzetben szeret aludni. A matracnak ugyanis azokon a helyeken kell leginkább alátámasztania a testet, ahol az a leginkább támaszkodik, pl. lapocka, váll. csípő és sarok. Ha általában hanyatt alszik, leginkább a gerinc helyes alátámasztásáról kell gondoskodniNyugodtan válasszon keményebb matracot (3-5), ezekbe a matracokba a csípő nem süpped bele, így reggelente nem fogja derékfájás kínozni.

Amennyiben az éjszaka nagy részében hason alszik, válasszon közepes keménységű matracot (2-4). A puhába nagyon bessüppedne, a kemény pedig nem lenne kényelmes, így éjszaka forgolódna. Oldalt fekvéshez pedig puhább matracot ajánlunk (1-3). A matracnak ebben az esetben a váll és a csípő alatt be kell süppednie, ellenkező esetben ezek a testrészek fájnak a kényelmetlen fekvéstől. Minél többet forgolódunk alvás közben, annál kevesebb minőségi, mély alvásban van részünk. Ha viszont éjszaka állandóan változtatja a testhelyzetét, válasszon univerzális keménységű matracot (2-4). Ha kényelmetlen a fekhelye, minél hamarabb szerezzen be egy kényelmes új matracot. Az éjszakai forgolódás azt mutatja, hogy az alvás nem elég mély, a pihenés nem olyan minőségű, amilyennek lennie kellene.

Mutass hanyatt fekvésre alkalmas matracokat

Mutass hason fekvésre alkalmas matracokat

Mutass oldalt fekvésre alkalmas matracokat

Mutass univerzális matracokat

Amennyiben még mindig nem tudott dönteni, esetleg a franciaágyban két egyforma matracot szeretne, ugyanakkor mindkettőjük igénye más, a megoldás a többérzetű matrac. Ezek a matracok a mag és a huzat különféle anyagainak ötvözete miatt mindkét oldalról más keménységűek, más érzetet biztosítanak. Ennek köszönhetően ugyanaz a matrac két oldala különböző, így megfelel mindkettőjük elvárásának.

Mutass többérzetű matracokat

A leggyakrabban felhasznált anyagok a matracokban

Ami a felhasznált anyagokat illeti, nem állíthatjuk, hogy az egyik anyag jobb mint a másik. Ez nagyban függ az elvárásainktól, igényeinktől. Nézzük meg tehát a leggyakrabban használt anyagokat és azok tulajdonságait.

1. Habmatracok - kényelem, nyomás elosztódás és hosszú élettartam

A habmatracok manapság a matracok közül a legkeresettebbek és legközkedveltebbek. Egész sor alapanyag létezik, amiből a habmatracok készülnek, ezeket gyakran kombinálják is egy terméken belül, hogy az eredmény egy minél kényelmesebb matrac legyen. Szinte minden fajta ágyrácshoz használhatók.

PUR hab: a matracok alap összetevője, amelyek a legkeresetebbek a piacon. A PUR matracok elasztikusak és nagy az alkalmazkodóképességük - legnagyobb előnyük a kedvező áruk. Amennyiben minőségi, ugyanakkor olcsó matracot keres, a PUR matrac a megfelelő választás.

Hideghab (HR): A PUR habbal ellentétben a hideghab nagyobb pórusú hab, ezáltal jobban szellőzik és jobb hőelvezető képességgel bír. Ennek köszönhetően a matrac nem penészesedik és nem szaporodnak el az atkák a matracban. Fő tulajdonsága a hosszú élettartam és a formaállóság.

Memóriahab (vagy visco): Ahogy az elnevezés is mutatja, egy olyan anyagról van szó, mely tökéletesen követi a test formáját. Keménységét ugyanis a nyomás és a hőmérséklet függvényében képes változtatni. Nem fontos tényező, hogy a matrac nagyon kemény vagy ellenkezőleg nagyon puha - a test súlyát képes úgy eloszlatni, hogy egész éjszaka kényelmesen és gondtalanul alhatunk. Annak köszönhetően, hogy eredeti formáját lassan veszi vissza, nem fejt ki ellennyomást, minek hatására meggátolja a felfekvések kialakulását, csökkenti a gerincfájdalmakat és optimalizálja a test helyzetét alvás közben.

Latex matracok: természetes latexből vagy műlatexből (kaucsukból) készült matracok. Ezek a matracok nagyon rugalmasak és gyorsan reagálnak a mozgásra.

TEMPUR: a TEMPUR a legigényesebbek alapanyaga. Azoknak készült, akik a matracpiacon jelenleg megtalálható legjobb megoldást szeretnék kompromisszumok nélkül. A világon semmilyen más anyag nem képes úgy alkalmazkodni a test vonalához, mint a TEMPUR. Ha egészségügyi problémái vannak, vagy az alvás az Ön életében kulcsfontosságú, a TEMPURt Önnek tervezték. Az egyedülálló, a NASA által kifejlesztett anyag körülöleli a testet, puha a megfelelő helyeken és kellő alátámasztást nyújt azokon a helyeken, ahol szükséges.

PUR habmatracok

Hideghab (HR) matracok

Memóriahab matracok

2. Rugós matracok - szellős, higiénikus és kellemesen hintázó érzést biztos

Azok az idők, amikor a rugósmatracokat pár hónap alatt gödrösre kifeküdtük, már visszafordíthatatlanul elmúltak. A rugósmatrac gyártó cégek manapság összehasonlíthatatlanul jobb minőségű rugókat képesek gyártani mint régen. Alapanyagként pl. titánötvözeteket használnak habanyagokkal kombinálva, garantálva így a kényelmet és a rugósmatracra jellemző tulajdonságokat - a szellősséget és a máshoz nem hasonlítható rugózás érzését. A matracok tartalmazhatnak egyszerű rugókat, ún. bonellrugós matrac, vagy ún.táskarugós matrac, miközben a jobb minőséget a táskarugós matrac képviseli. Jellemzője, hogy mindegy egyes rugó külön-külön kis textilzsákba van bevarrva, hosszabb élettartamot és a testsúly jobb elosztását biztosítva ezzel.

Általánosságban elmondhatjuk, hogy ezek a legjobban szellőző matracok, melyek nedvesebb környezetben is megállják a helyüket, valamint azok számára kiváló választás, akiknek éjszaka állandóan melegük van. Hibrid matracaink a rugók és a hab előnyei ötvözik, és alkalmasak stabil alátétre, valamint rugalmas ágyrácsra egyaránt.

Rugós (hibrid) matracok

3. További speciális matractípusok

A fent említett matrac alaptípusokon kívül létezik számos olyan matrac, amely az anyagokat különféle összetételben ötvözi. Az ilyen matracokat szendvicsmatracnak nevezzük, mivel belsejükben szendvicsszerűen egymáson helyezkednek el a különféle rétegek. A piacon megtalálhatóak még zselés- vagy gélmatracok is, amelyek tulajdonságaikkal megközelítik a memóriahabos matracok tulajdonságait. Bizonyára hallott már az ún. zónás matracokról is, melyek kölönböző számú és keménységű zónából állnak, ezek úgy vannak kialakítva, hogy zónánként a különböző testrészeknek a megfelelő alátámasztást nyújtsák. A zónák a matracokon természetesen jól működnek, de ha egy matrac minőségi anyagokból készült, nincs szükség zónás kialakításra.

Szendvicsmatracok

Zónás matracok

Összefoglaló

Amennyiben azt gondolta, hogy a matracválasztás nem tudomány, nyilvánvalóan tévedett. Bízunk azonban abban, hogy minden fontos tényezőt sikerült világossá tenni, így a választás most már bizonyára könnyebb lesz. Továbbá megkönnyíti a döntést az is, ha használja a termékfiltert, hogy a kínálatunkban megtalálható számtalan matrac közül sikerüljön kiválasztani a megfelelőt.

Tanácsadás

Ha mégis bármilyen kérdése merülne fel, amire nem sikerült választ találnia, forduljon hozzánk bizalommal.

Szívesen segítünk chaten keresztül itt a weboldalon (jobbra lent) 9.00 órától 15.00 óráig, telefonon a a +36706281715 számon, vagy email címünkön [email protected].