[email protected]
+36 703460447
Ügyfélszolgálatunk hétfőtől péntekig 9:00 és 15:00 közt érhető el
Menü Bezár
0 0 Ft
Az Ön kosarába eddig még nem került semmi
Kezdőlap Blog Matracokról Hogyan válasszunk matracot

Hogyan válasszunk matracot

Mikor ébredt utoljára kipihenve, jókedvűen, erővel telve? A kulcs ehhez az érzéshez és a jó alváshoz a megfelelő matrac. Mivel a választás nem egyszerű, ezért segítségére leszünk ezzel az útmutatóval.

A következő részben részletes tanácsokat adunk, hogyan találhatja meg az Ön igényeinek legjobban megfelelő matracot. Amennyiben kérdése van, alvásszakértőink szívesen segítenek. Hívjon minket a +36 70 628 1715 telefonszámon, vagy írjon nekünk a chatben (a jobb alsó sarokban található "Kérdezz tőlünk" gombra kattintva).
 
Mikor ébredt utoljára igazán kipihenve, jókedvűen és energiával telve? Az ehhez az érzéshez és a minőségi alváshoz vezető kulcs a megfelelő matrac kiválasztása. Tudjuk, hogy a döntés nem könnyű, ezért segítünk ebben az útmutatóban. Olvassa végig útmutatónkat, majd használja a termékszűrőnket, és adjon meg minden fontos paramétert, hogy megtalálhassa az Önnek legmegfelelőbb matracot.
 

Mire figyeljünk a matracválasztásnál?

Életkor

Az életkor csak egy szám... Mégis, a matracvásárláskor fontos tényező, különösen a gyermekeknél és az idősebbeknél. A 15 év alatti gyermekek számára a puha matracok nem megfelelőek, mivel gerincük még fejlődik, és megfelelő alátámasztásra van szükségük. Számukra legalább 3-as keménységű matrac ajánlott, de az ideális választás a 4-5-ös keménységi skálán található matracok.
Az idősebbek esetében érdemes az „arany középutat” választani. A matrac ne legyen túl kemény, hogy ne okozzon csípő- vagy ízületi fájdalmat, ugyanakkor ne legyen túl puha sem, hogy a felkelés ne jelentsen nehézséget.
Mit tegyek, ha nem vagyok sem gyermek, sem pedig szenior? Válasszon a saját érzetének megfelelően, figyelembe véve azt is, hogy milyen testhelyzetben alszik leggyakrabban.

Mutass matracokat szeniorok számára

Mutass matracokat gyermekek számára

Testsúly

A matracvásárlás során fontos szempont a felhasználó testsúlya. Egy 120 kilogrammos személy matracra gyakorolt hatása egészen más, mint egy feleekkora súlyú emberé. Minden matracunk minimális teherbírása 90 kg, de vannak olyan modellek is, amelyek akár 150 kg-ot is elbírnak.
Ha testsúlya nem éri el a 90 kilogrammot, a súlykategóriát nem szükséges figyelembe vennie a választáskor. Amennyiben azonban meghaladja a 90 kg-ot, mindenképpen olyan matracot ajánlunk, amely 3-5 keménységi fokozatú, és megfelelő alátámasztást nyújt az Ön számára.

Mutasd a több mint 90 kg teherbírású matracokat

Mutasd a több mint 120 kg teherbírású matracokat

Mutasd a több mint 150 kg teherbírású matracokat

Keménység, érzet és alváshelyzetek

Ha testsúlya kevesebb mint 90 kg, a matrac kiválasztásakor elsősorban az érzet és az alvási pozíció alapján döntsön. Általánosságban nem állítható, hogy a kemény vagy a puha matrac a jobb választás, hiszen a lényeg az, hogy az adott matrac megfelelő alátámasztást biztosítson. Minden matracunk megfelel ennek a kritériumnak, így választhat aszerint, hogy milyen érzetet szeretne elérni.
Ha szereti azt az érzést, mintha egy puha habfelhőn feküdne, válasszon az 1-3 keménységi fokozatú matracok közül. Ha inkább a keményebb fekhelyeket részesíti előnyben, akkor a 3-5 keménységi fokozatú matracaink közül válogasson.

Mutass puha érzetű matracokat

Mutass közepes érzetű matracoka

Mutass kemény érzetű matracoka

Vegye figyelembe azt is, hogy milyen pozícióban szeret aludni. A matracnak ott kell a legjobban alátámasztania a testet, ahol az a legnagyobb nyomást fejti ki, például a lapockáknál, vállaknál, csípőnél és a sarkaknál. Ha általában hanyatt fekszik, fontos, hogy a gerinc megfelelő alátámasztást kapjon. Ebben az esetben bátran választhat keményebb matracot (3-5), amelybe a csípő nem süllyed bele, így elkerülheti a reggeli derékfájást.

Ha az éjszaka nagy részében hason alszik, közepes keménységű matracot (2-4) válasszon. A túl puha matrac túlságosan besüpped, míg a túl kemény nem lesz kényelmes, ami éjszakai forgolódáshoz vezethet. Az oldalt alvóknak puhább matracot ajánlunk (1-3), amely lehetővé teszi, hogy a váll és a csípő belesüppedjen a matracba, így elkerülve a kényelmetlen fekvés okozta fájdalmakat.


Minél többet forgolódik éjszaka, annál kevesebb mély alvásban lesz része. Ha viszont gyakran vált alvási pozíciót, egy közepes keménységű, univerzális matrac (2-4) lehet a legjobb választás. Ha kényelmetlennek érzi a fekhelyét, érdemes mielőbb beszerezni egy kényelmes új matracot, mivel az éjszakai forgolódás azt jelzi, hogy az alvás nem elég pihentető és mély.

Mutass hanyatt fekvésre alkalmas matracokat

Mutass hason fekvésre alkalmas matracokat

Mutass oldalt fekvésre alkalmas matracokat

Mutass univerzális matracokat

Ha még mindig bizonytalan a választásban, vagy ha a franciaágyban két egyforma matracot szeretnének, de különböző igényeik vannak, a többérzetű matrac a tökéletes megoldás. Ezek a matracok a belső mag és a huzat különféle anyagainak kombinációja miatt mindkét oldalukon eltérő keménységet és érzetet nyújtanak. Így ugyanaz a matrac kétféle komfortot biztosít, megfelelve mindkettőjük elvárásainak.

Mutass többérzetű matracokat

A leggyakrabban felhasznált anyagok a matracokban

Ami a felhasznált anyagokat illeti, nem állíthatjuk, hogy az egyik anyag jobb, mint a másik. Ez nagyban függ az elvárásainktól, igényeinktől. Nézzük meg tehát a leggyakrabban használt anyagokat és azok tulajdonságait.

1. Habmatracok - kényelem, nyomás elosztódás és hosszú élettartam
A habmatracok manapság a legkeresettebb és legnépszerűbb matracok közé tartoznak. Számos különböző alapanyag létezik, amelyeket gyakran kombinálnak, hogy a lehető legkényelmesebb matracokat hozzák létre. Szinte minden ágyráccsal kompatibilisek.

PUR hab: A PUR hab az egyik legelterjedtebb matrac alapanyag. A PUR matracok rugalmasak és jól alkalmazkodnak, legnagyobb előnyük pedig a kedvező áruk. Ha minőségi, mégis olcsó matracot keres, a PUR matrac a megfelelő választás.

Hideghab (HR): A hideghab a PUR habnál nagyobb pórusú, így jobban szellőzik és jobb hőelvezető képességgel rendelkezik. Ennek köszönhetően a matrac nem penészesedik, és nem szaporodnak el benne az atkák. Fő tulajdonsága a hosszú élettartam és a formaállóság.

Memóriahab (visco): A memóriahab tökéletesen követi a test formáját, mivel keménységét a nyomás és a hőmérséklet hatására változtatja. Ezáltal a matrac képes egyenletesen eloszlatni a test súlyát, így egész éjszaka kényelmes alvást biztosít. Lassan visszanyeri eredeti formáját, nem fejt ki ellennyomást, meggátolja a felfekvések kialakulását, csökkenti a gerincfájdalmakat, és optimalizálja a test helyzetét alvás közben.

Latex matracok: Természetes latexből vagy műlatexből (kaucsukból) készülnek. Ezek a matracok nagyon rugalmasak és gyorsan reagálnak a mozgásra.

TEMPUR: A TEMPUR a legigényesebbek alapanyaga. Ez a matrac kompromisszumok nélküli legjobb megoldást kínálja. Nincs más anyag, amely úgy alkalmazkodna a test vonalához, mint a TEMPUR. Egészségügyi problémák esetén, vagy ha az alvás kiemelkedően fontos, a TEMPUR a legjobb választás. Az egyedülálló, NASA által kifejlesztett anyag körülöleli a testet, puha a megfelelő helyeken, és kiváló alátámasztást nyújt, ahol szükséges.

Hideghab (HR) matracok

Memóriahab matracok

2. Rugós matracok - szellős, higiénikus és kellemesen hintázó érzést biztosít

A régi idők, amikor a rugósmatracokat pár hónap alatt gödrösre kifeküdtük, már végleg elmúltak. Napjainkban a rugósmatrac gyártó cégek olyan magas színvonalú rugókat készítenek, amelyek minősége összehasonlíthatatlan a régebbi modellekkel. Az alapanyagok között megtalálható például a titánötvözet, amelyet habanyagokkal kombinálnak, így biztosítva a kényelmet és a rugósmatracokra jellemző szellősséget.

Ezek a matracok tartalmazhatnak egyszerű rugókat (ún. bonellrugós matracok) vagy fejlettebb táskarugós megoldásokat, ahol minden egyes rugó külön textilzsákba van bevarrva. A táskarugós matracok kiváló minőséget képviselnek, hosszabb élettartamot és jobb testsúlyelosztást biztosítanak.

Általánosságban elmondható, hogy ezek a matracok kiválóan szellőznek, így nedvesebb környezetben is megállják a helyüket. Hibrid matracaink ötvözik a rugók és a habanyag előnyeit, és alkalmasak mind stabil alátétre, mind rugalmas ágyrácsra.

Rugós (hibrid) matracok

3. További speciális matractípusok

A fent említett alapmatrac típusokon túl számos olyan matrac létezik, amely különféle anyagokat ötvöz. Ezeket az innovatív matracokat szendvicsmatracoknak nevezzük, mivel belsejükben szendvics szerűen rétegezik egymásra a különféle anyagokat. A piacon továbbá találhatók zselés vagy gélmatracok is, amelyek tulajdonságaikban közel állnak a memóriahabos matracokhoz, biztosítva a maximális kényelmet.

Bizonyára hallott már az úgynevezett zónás matracokról is, amelyek különböző számú és keménységű zónákból állnak. Ezeket úgy tervezik, hogy minden zóna a különböző testrészeknek megfelelő alátámasztást nyújtson, biztosítva a kényelmes és egészséges alvást. Noha a zónák a matracokon jól működnek, ha egy matrac minőségi anyagokból készül, akkor gyakran nincs szükség zónás kialakításra sem, mivel a matrac önmagában is kiváló alátámasztást nyújt.

Összefoglaló

Lehet, hogy eddig úgy gondolta, a matracválasztás egyszerű dolog, de valójában igazi művészet. Reméljük útmutatónk segítségével a választás sokkal könnyebb lesz. Ezen felül, döntését tovább könnyíti, ha igénybe veszi termékszűrőnket, mely segít Önnek abban, hogy a kínálatunkban található számtalan matrac közül könnyedén megtalálja az igényeinek leginkább megfelelőt.

Tanácsadás

Ha bármilyen kérdése felmerül, amire nem sikerült választ találnia, forduljon hozzánk bizalommal.
Szívesen segítünk chaten keresztül itt a weboldalon (jobbra lent) 9.00 órától 15.00 óráig, telefonon a a +36706281715 számon, vagy email címünkön [email protected].
 
Amennyiben a megvásárolt matrac mégsem felel meg az igényeinek, lehetősége van a matrac visszaküldésére, mégpedig a kézbesítéstől számított 45 napig.