[email protected]
+36 703460447
Ügyfélszolgálatunk hétfőtől péntekig 9:00 és 15:00 közt érhető el
Menü Bezár
0 0 Ft
Az Ön kosarába eddig még nem került semmi
Kezdőlap Blog Tippek egészséges alváshoz Mi okozza az álmatlanságot és hogyan lehetnek a segítségére a gyógynövények?

Mi okozza az álmatlanságot és hogyan lehetnek a segítségére a gyógynövények?

Biztosan ismerős, hogy amikor egy fárasztó nap után lefekszik az ágyába, és még a bárányokat számolva sem tud elaludni. Nem tudja megállítani a pörgő gondolatait, és az elméje ide-oda csapong. Hogyan segíthetne magán tabletták nélkül? Próbálja ki a gyógynövényeket alvásra!

Mit jelent az álmatlanság?  

Az álmatlanság nem csak a problémás elalvást jelenti. Ha éjszaka vagy kora reggel fel szokott ébredni, rossz hírünk van, Ön is ebben szenved. Ez a feleslegesen sok alvásra is vonatkozik. Az álmatlanságban szenvedő személynél az említett problémák mindegyike előfordulhat, esetleg csak az egyik.   

Ha Önnél is fennáll a rossz alvásminőség, a fáradtságon kívül a hangulata, a figyelme és a memóriája is romlik. Az álmatlanság rövid távú (három hónapnál rövidebb) vagy hosszú távú (három hónapnál hosszabb) álmatlanságra osztható fel. A társadalom akár 35 százaléka is szenved tőle, a nőknél és az idősebbeknél gyakoribb.   
 

Mi okozza az álmatlanságot?  

Az álmatlanság okai különfélék lehetnek. Leggyakrabban azonban az életmóddal függenek össze. Például a munkahelyi túlterheltség, a rendszertelen alvás vagy az alváshigiénia hiánya okozhat rossz alvásminőséget. Sok esetben a stressz is okozhat álmatlanságot.   

Ha nem alszik jól, ezt olyan egyéb problémák is okozhatják, mint a szorongás, a depresszió, a fokozott alkoholfogyasztás vagy a szív- és légzőszervi megbetegedések. A sok koffein vagy az antidepresszánsok sem tesznek jót az alvásnak. Az alvást befolyásoló további tényező az ágy rossz minősége.   

 

Az álmatlanság okai:  

 • stressz  
 • helytelen életmód  
 • alkohol  
 • különféle betegségek  
 • koffein  

Hogyan kezeljük az álmatlanságot  

A jó minőségű matrac, ágy és ágyrács kétségtelenül a jó alvás alapja. Az is fontos, hogy mi van a feje alatt, és mivel takaródzik be.  Párna - az ágyfelszerelés alapvető része, amely biztosítja a fej kényelmes és anatómiai szempontból megfelelő helyzetét. Kimondottan jó alvási feltételeket biztosít magának az optimális méretű paplannal is.  

A jó ágy viszont nem elég. Az álmatlanság kezelésének a módjai eltérők lehetnek. Egyik lehetőségként választhatja az orvos által felírt gyógyszereket álmatlanság ellen. Az altatók mellé terápiát, akupunktúrát vagy zeneterápiát is előírhat. Mielőtt azonban orvoshoz fordul, adjon egy esélyt a természet erejének. Ugyanis az alvásra javasolt gyógynövények sokat segíthetnek.  

Házi praktikák, avagy hogyan segítenek a gyógynövények  

Az álmatlanság ellen bevált gyógynövények az orbáncfű, amelyet természetes antidepresszánsként is emlegetnek, valamint a citromfű, a macskagyökér és a ginzeng. A triptofán esszenciális aminosav vagy a zöld teában található természetes étrend-kiegészítő, az L-theanin szintén hozzájárul a jobb alváshoz.  

Az említett gyógynövények és étrend-kiegészítők hatásához hasonló erővel bírhat a kender is. A CBD kannabidiolokat tartalmaz, amelyek elősegítik a pihentető alvást, valamint támogatják a REM-fázist, a szervezet mélyreható regenerációjához szükséges mély alvást. Hogy miképpen segít a kender abban, hogy gyorsabban elaludjon, megtudhatja itt. Ezen a weboldalon további, a CBD-vel és az alvással kapcsolatos tartalmakat talál.  

A megfelelő pihenés a látás szempontjából is fontos. Ha fáradt a szeme vagy karikák vannak a szeme alatt, a látást támogató vitaminok, például a lutein, a béta-karotin vagy a B2-vitamin segíthetnek.  És milyen gyógynövényeket javaslunk a gyerekeknek? Próbálja ki náluk a citromfüvet vagy a levendulát!   
 

Gyógynövények alvásra:  

 • orbáncfű  
 • citromfű  
 • macskagyökér  
 • ginzeng  
 • levendula  
 • zöld tea