[email protected]
+36 703460447
Ügyfélszolgálatunk hétfőtől péntekig 9:00 és 15:00 közt érhető el
Menü Bezár
0 0 Ft
Az Ön kosarába eddig még nem került semmi
Kezdőlap Blog Tippek egészséges alváshoz Nyári utazás, hogyan készüljünk fel az időeltolódásra 2.rész

Nyári utazás, hogyan készüljünk fel az időeltolódásra 2.rész

Az időeltolódás sokunk számára kihívást jelenthet, különösen hosszabb utazások során. A mondás szerint egy órányi időeltolódáshoz egy napra van szükség, hogy szervezetünk alkalmazkodjon, de ez nem mindig ennyire egyértelmű. Az alábbiakban további tippeket találhat arra vonatkozóan, hogyan kezelheti hatékonyabban az időeltolódás hatásait és gyorsabban alkalmazkodhat az új időzónához.

1. Készüljön fel előre

Az időeltolódáshoz való alkalmazkodást már otthon, utazás előtt is megkezdheti. Ha tudja, hogy nyugatra fog utazni, próbáljon meg minden nap egy félórával később lefeküdni, míg keletre történő utazás esetén félórával korábban térjen nyugovóra. Ez a fokozatos átállás segíthet szervezetének abban, hogy ne érje akkora sokk a helyszínre érkezéskor.

2. Milyen hosszú időre utazik?

Fontos figyelembe venni, hogy mennyi időt fog eltölteni a célállomáson. Ha csak rövid időre utazik, például 3-4 napra, lehet, hogy érdemesebb maradni a saját bioritmusánál, és nem próbálkozni az időzónához való teljes alkalmazkodással. Ha azonban 5 napnál hosszabb időre marad, érdemes a lehető leggyorsabban felvenni az új időzóna ritmusát, így a vakációja kellemesebb és pihentetőbb lesz.

3. A megfelelő étrend szerepe

Az időeltolódás hatásainak csökkentése érdekében az első néhány napban kerülje a zsíros és nehéz ételeket. Ezek lassan emészthetők, és nehezíthetik a szervezet alkalmazkodását. Könnyű, tápláló ételek – tele vitaminokkal és ásványi anyagokkal – elősegítik az emésztést és javítják a közérzetet. A megfelelő hidratálás szintén kulcsfontosságú, hiszen a repülés, valamint az új környezet okozta stressz könnyen dehidratációhoz vezethet.

Nyári  utazás, vagy hogyan az idő eltoóldásra 2.rész

4. Utazás éhgyomorral

Bár drasztikusnak tűnhet, egyes szakértők azt javasolják, hogy éhgyomorral utazzunk, különösen hosszabb repülőutakon. Az éhgyomorra történő utazás állítólag segíti a szervezetet abban, hogy gyorsabban alkalmazkodjon az új környezethez. Az első étkezést érdemes akkorra időzíteni, amikor megérkezik az úti célba, és ez legyen könnyű és kiegyensúlyozott.

5. Mozgás és alvásminőség

Az időeltolódás gyakran együtt jár az alvásminőség romlásával, különösen, ha a szállodai matrac nem a legjobb minőségű. Ilyen esetben próbálja meg minden reggel nyújtani az izmait, hogy enyhítse az éjszakai kényelmetlen alvás okozta merevséget. Ez javítja a vérkeringést és segíti a szervezet regenerálódását.

Ezek a tippek segíthetnek abban, hogy jobban megbirkózzon az időeltolódás hatásaival, és élvezhesse az utazás minden pillanatát. Ha többet szeretne megtudni, olvassa el az időeltolódással kapcsolatos további tanácsokat cikkünk első részében.