[email protected]
+36 703460447
Ügyfélszolgálatunk hétfőtől péntekig 9:00 és 15:00 közt érhető el
Menü Bezár
0 0 Ft
Az Ön kosarába eddig még nem került semmi
Kezdőlap Blog Tippek egészséges alváshoz Elalváskor vigyázzunk a kék fénnyel!

Elalváskor vigyázzunk a kék fénnyel!

Gyerekkorodban talán szerettél elaludni egy villanykörte mellett, hogy ne félj annyira a körülötted lévő sötétségtől. A koromfekete sötétség és a teljes csend azonban olyan luxus az alváshoz, amelyet mindenkinek meg kell engednie magának. Az alvást és az egész testet manapság azonban egyre jobban terheli a kék fény. Nemcsak napközben, de különösen este és éjszaka ki vagyunk téve a monitorokból és az okoseszközökből származó úgynevezett kék fény hatásainak, amelyek befolyásolhatják az alvásunkat, és akár az alvási bioritmusunk jelentős zavarai mögött is állhatnak ezeknek a negatív hatásai.

Az alvás a mindennapi élet nélkülözhetetlen része, amely a test általános erőnlétét, valamint a fizikai és mentális alkalmazkodást jelenti. Az alváshiány vagy alvászavar, ha hosszú időn keresztül ismétlődik és fennáll, teherré és komoly problémává válik, amelyet nem szabad figyelmen kívül hagyni.


 

Többek között a fény jelenléte, amely szorosan kapcsolódik a jelenlegi rohanó modern korhoz, szintén hatással van az alvásra és annak minőségére. Nem csak a beltéri mesterséges fényforrások zavarhatják az éjszakai alvási ciklusokat. Különösen a gyermekek és a fiatalok vannak kitéve a monitorokból, televíziókból és intelligens eszközökből származó úgynevezett kék fény negatív hatásainak. Éppen amiatt éppen a fiatalok fogékonyabbak erre, mivel alvás előtt többet használják az elektronikus eszközöket, valamint ellenálló képességük is alacsonyabb mint a felnőtteké. Még az elterjedtebb LED-izzók sem túl egészségesek, amelyek a megtakarítás ígéretével szivárognak be a hálószobáinkba.

A melatonin elnyomása

A kék fény spektruma természetes módon jelen van a napfényben is, így közvetlen hatással van a bioritmusunkra. Ezért áll a melatonin termelésének csökkenése mögött, amely kizárólag sötétben termelődik, és szabályozza az elalvást és az alvás különböző szakaszait. Ez nemcsak késlelteti az elalvást, hanem csökkenti az alvás általános minőségét is.

Ezenkívül a kék fény jobban aktiválja a retina receptorait, mint a fehér fény. Ha hosszú ideig bekapcsolt televízió mellett alszunk el, vagy lefekvés előtt háttérvilágítású kijelzőkről olvasunk, akkor fennáll a depresszió, az alvászavarok vagy az immunrendszer legyengüésének a veszélye.

Ami az egészségügyi nehézségeket illeti, nem szabad megfeledkeznünk a szív- és érrendszeri betegségekről vagy a rákról sem. Az alvás minősége és mélysége mögött a melatonin áll, amelynek termelését azonban bármilyen fényforrás elnyomja.



Veszélyes olvasás alvás előtt

A kék fény az alvás bioritmusának jelentős zavarai mögött állhat. Elővigyázatosságból, vagy különösen, ha bármilyen, akár kisebb alvás- és elalvási problémától szenved, próbálja meg eltávolítani a kék fényt kibocsátó LED-izzókat a hálószobájából. Tegye a tableteket és az okostelefonokat az ágyától távolabbra, és próbáljon megszabadulni a kék fénytől a közvetlen környezetében legalább 3 órával lefekvés előtt.

" Ha kék fénynek tesszük ki magunkat, az késlelteti a biológiai órát, így a szundikálást, elodázza az elalvást és következésképpen alváshiányt generál. Ez aggasztó a több műszakban dolgozók és azok számára, akik késő este a háttérvilágítású képernyők kék fényének vannak kitéve, de különösen a gyermekek és a serdülők számára."

- magyarázza Claude Gronfier, a francia INSERM Nemzeti Egészségügyi és Orvosi Kutatóintézet neurobiológusa.

A jobb alvás érdekében ne feledkezzen meg a jó minőségű matracról és párnáról sem. Használjon redőnyöket és alvómaszkokat, amelyek megfelelő fényviszonyokat teremtenek a pihentetőbb alváshoz.