[email protected]
+36 703460447
Ügyfélszolgálatunk hétfőtől péntekig 9:00 és 15:00 közt érhető el
Menü Bezár
0 0 Ft
Az Ön kosarába eddig még nem került semmi
Kezdőlap Blog Matracokról Az alvás és a fejfájás: hogyan függnek össze? Segít önnek a helyes matrac és párna?

Az alvás és a fejfájás: hogyan függnek össze? Segít önnek a helyes matrac és párna?

A fejfájás szorosan összefügg az alvási szokásainkkal és az alváshigiéniánkkal. Viszont többféle fejfájás létezik. A kezelésük alapja, hogy fel tudjuk ismerni az egyes típusokat. Ha önt alvás közben vagy alváshiány miatt kínozza a fejfájás, tanácsot adunk, hogy mit tegyen.

Hogyan ismerjük fel a különböző fejfájástípusokat

A migrénről már biztosan hallott, de mi a helyzet a tenziós vagy a cluster fejfájással? Ami minden fejfájástípusban közös, az az, hogy szoros összefüggésben állnak az alvással.
 

Tenziós fájdalom

Ez a fejfájás az egyik leggyakoribb fejfájástípusnak tekinthető, legalább egyszer az életben mindenki megtapasztalja. Ismert tünete, hogy az izmokban jelentkező feszültség (tenzió) kíséri. Innen keletkezett az elnevezése is. Tarkófájdalommal is szokott járni. Ez a tenziós fejfájásban szenvedő betegek felénél előfordul. A tenziós fejfájásnak akut és krónikus formája is ismert.

Egyszerűen fogalmazva, ha a feje túl sokáig van természetellenes helyzetben, fokozza a tenziós fejfájás megjelenésének kockázatát. Ez a fejfájás az alvással is összefüggésben áll. Ha hűvös helyiségben alszik, alvás után, vagy a nap folyamán fájhat a feje. Ezért ha ezen fejfájástípusra keres megoldást, érdemes elgondolkodni azon is, hogyan segíthetne testének abban, hogy a megfelelő pózban aludjon. Megoldást jelenthet a jó minőségű ortopéd vagy gyógyászati párna. Ezek ugyanis gyakran úgy vannak megtervezve, hogy egészséges helyzetet biztosítsanak a fejnek és a nyaki gerincnek.

Az akut tenziós fejfájás esetén elég, ha mérsékli az önre ható stresszt, ideális hőmérsékletű helyiségben fog aludni és megfelelő helyzetben lesz a feje a párnán. Szükség esetén vehet be fájdalomcsillapító gyógyszert, mint például nurofent. Ha a fájdalom gyakran ismétlődik, forduljon orvoshoz.
 

Migrén

A migrén ismétlődő fejfájásrohamokban nyilvánul meg, amelyek gyakrabban érintik a nőket, mint a férfiakat. A migrén rosszulléttel, hányással, illetve érintés-, fény-, hang- vagy szagérzékenységgel is járhat. Számos ok ismert, ami migrént válthat ki. Előidézheti például:
  • stressz, depresszió és érzelmi kilengések,
  • hormonális fogamzásgátlók szedése, terhesség, ovuláció vagy a változókor,
  • egyes gyógyszerek,
  • bizonyos élelmiszerfajták és táplálkozási szokások változása,
  • villogó fények,
  • dohányzás és dohányfüstben való tartózkodás,
  • alváshiány vagy túl sok alvás,
  • és még sok más tényező.
Ennek a betegségnek három szakasza van. Az első szakaszban nyugtalannak vagy fáradtnak is érezheti magát, de hangulatváltozásokat is tapasztalhat. Ez a szakasz több óráig, akár napig is tarthat. A migrénes fejfájások 20 %-át ún. aura előzi meg, azaz valamely testrész bizsergése, vizuális érzékelés különböző villanások, szikrázás, fényfoltok formájában, illetve szagok, például égett gumiabroncs szagának érzete.

Második fázis maga a migrén, amit a homlok, halánték és szemek környékén jelentkező lüktető fejfájásról ismer fel. Előfordulhat rosszullét, hányás vagy túlérzékenység a külső hatásokra. Ez az állapot gyógyszerekkel kezelhető és segíthet még a csendes, sötét helyiségben való tartózkodás. Súlyos migrén esetén forduljon orvoshoz. A migrén harmadik szakasza a fájdalom elmúlását követő fáradtság és kimerültség.

A fejfájás és a kevés alvás kölcsönös kihatással vannak egymásra. Ha migrénben szenved és keveset alszik, teste fiziológiai stresszt él át, és ha ehhez pszichés stressz is társul, kész is van a migrén. Ez a betegség bizonyos időt vesz igénybe és nagyon kimerítő, ami megint csak befolyásolja az alvást.
 

Cluster fejfájás

Ha már valamikor átélte, akkor tudja, hogy a cluster fejfájásban szenvedők gyakran fekvő helyzetben sem bírják ki, a fájdalmuk pedig valóban intenzív.

Ezt a betegséget könnyezés, kötőhártya-gyulladás, nátha, a pupilla összehúzódása vagy valamelyik szemhéj süllyedése kíséri. Innen származik a betegség elnevezése is, ugyanis a cluster halmozódást jelent. Itt a szem körül halmozódó fájdalomra gondoltak. Az a személy, aki ezektől a fájdalmaktól szenved, nagyon korlátozottan tudja csak végezni mindennapi tevékenységét, ez a betegség jelentősen megnehezíti az életét. Ha önnél a nagyon erős fejfájás alvás közben jelentkezik, keresse fel orvosát, aki elrendeli a megfelelő kezelést.

Egészen biztosan ne halogassa az orvosa felkeresését, ha önnél bármilyen elviselhetetlen fejfájás jelentkezik és a hosszantartó fájdalom nem enyhül!
 

Hogyan befolyásolja az alvás a fejfájást?

A legtöbb alvászavarban szenvedő embert gyakrabban kínozza fejfájás. A fejfájás például azoknál is gyakrabban fordul elő, akik horkolnak vagy akiknél légzészavarok lépnek fel alvás közben. Ha önnél cluster headache jelentkezik, amelyről a fentiekben olvashatott, 4-szer nagyobb az esélye arra, hogy a későbbiekben obstruktív alvási apnoe-ben fog szenvedni. Ráadásul visszafelé is érvényes, hogy a fejfájás összefüggésben áll az alváshiánnyal. Az egyik és másik is kölcsönösen befolyásolják egymást. Bizonyított, hogy a krónikus migrénben vagy tenziós fejfájásban szenvedő embereknél nagyobb az álmatlanság kialakulásának kockázata, ami végül alváshiányt eredményez.
 

Segíthet a minőségi párna vagy matrac?

Ezen problémáknál a jó minőségű párna vagy matrac segíthet a test jobb regenerálása révén, de magát a problémát nem tudják megoldani. Viszont egyes matracok jobban el tudják lazítani a testet, mint más matracok. A jó minőségű habszivacs matrac segíti a könnyebb elalvást és egészségesebb alvást tesz lehetővé.

Ahogy arról az előző bekezdésekben írtunk, az ön alvópózának megfelelő párnának köszönhetően a nyaki gerinc és a fej megfelelő helyzetbe kerül, és ez enyhítheti például a tenziós fejfájást.