[email protected]
+36 703460447
Ügyfélszolgálatunk hétfőtől péntekig 9:00 és 15:00 közt érhető el
Menü Bezár
0 0 Ft
Az Ön kosarába eddig még nem került semmi
Kezdőlap Blog Alvásról A hét legnagyobb tévhit az alvásról

A hét legnagyobb tévhit az alvásról

Az alvásról sok széles körben elterjedt ismeret létezik. A régi mendemondáktól és a jobb elalvásról szóló tanácsoktól kezdve az alvás működéséig és megértéséig. Azonban nem mindig érdemes elhinni, amit hallunk, és még ha olyan sokszor is hallottunk már érdekes dolgokat az alvásról, hogy már szinte valóságosnak tűnik, nem feltétlenül igaz. Bemutatjuk a 7 leggyakoribb tévhit cáfolatát, amelyek teljes mértékben tévesek.

1. Éjszakánként gyakran felébredek, tehát álmatlanságban szenvedek

Az éjszaka folyamán az emberek többsége többször is felébred, csak nem emlékszünk rá, és azt hisszük, hogy végig aludtunk. Ha ébredés után röviddel visszaalszunk, akkor nincs gond. Az alvás felosztható a non-REM fázisra, amely alatt a szervezet pihen (csökken a vérnyomás és az izomfeszültség, hormonok választódnak ki...) és a REM fázisra, amely alatt a szervezet készen áll az ébredésre, de az agy intenzíven pihen. Ilyenkor álmodunk, az agy tárolja a tapasztalatokat, hanyatlási fázisban van, és megnyílik a tudatalatti. Ebben a szakaszban, de az alvási ciklusok között is felébredhetünk. Reggel általában az ember nem emlékszik arra, hogy éjjel pillanatokra felébredt volna, és azonnal visszaaludt. Ezért ezek az állapotok nem hasonlíthatók össze az álmatlansággal vagy hasonló krónikus állapotokkal.

2. A hétvégén előre kialszom magam

Nagyon jó lenne, ha lenne egy kis alvástartalékunk, amiből a zsúfolt munkahét alatt is meríthetnénk, de ez nem ilyen egyszerű. A Chicagói Egyetemen kutatók tanulmányozták az alvásritmus váltakozását, és megállapították, hogy a szervezetet nem lehet becsapni. Épp ellenkezőleg, a rövid (hét közbeni) és hosszú (hétvégi) alvási időszakok váltakozása túlterheli a szervezetet, így az nem képes a 100 %-os teljesítményre.

3. Napi nyolc órát kell aludnom

Az orvosok szerint az ideális a napi hét vagy nyolc és fél óra alvás. De mindannyian különbözünk, és különböző igényeink vannak az alvásra szánt idővel szemben. Néhány embernek elég négy óra, de vannak olyanok, akiknek napi tíz órát kell aludniuk. Az alvás minősége és az alvás alatti pihenés attól függ, hogy teljes alvási ciklusok zajlanak-e le, beleértve a legmélyebb szakaszokat is. Nem számít, hogy ez négy vagy tíz óra alatt következik be.4. Az alkoholtól jobban alszom

Ha lefekvés előtt megiszik egy fél üveg rumot, valószínűleg szinte azonnal elalszik, de reggelre fáradt és kialvatlan lesz. Az alkohol egy olyan nyugtató, amely segít jobban elaludni, de ahogy felszívódik és lebomlik, az alvás felületesebbé válik. Így előfordulhat, hogy kicsit korábban ébred, mint az egészséges lenne, és az alvás minősége is romlik.

5. Alvás közben a test semmit sem csinál

Éjszaka számos testfolyamat működése a minimumra csökken - a testhőmérséklet, a légzésszám és a vérnyomás csökken, mert a szervezet ezt az időt a sejtek megújítására és az agyban új idegi kapcsolatok létrehozására használja fel. A minőségi alvás növeli a koncentrációt, erősíti az immunrendszert és megelőzi a szív- és érrendszeri betegségeket. Ráadásul a sötétben a szervezet melatonin hormont termel, amely többek között az öregedést is lassítja.

6. Az altató mindig segít

Ha hosszú ideje alváshiányban szenved, és ez kihat a mindennapi tevékenységeire, akkor érdemes elgondolkodnia azon, hogy hol van a kutya elásva. A legjobb, ha az álmatlanságot orvosság nélkül oldjuk meg. Gondolja végig, hogy ugyanabban az időben megy-e el aludni, és kel fel, vagy, hogy sportol-e, vagy végez egyéb olyan gyakorlatokat, amelyek segítenek az egészséges alvás szokásainak a kialakításában. Ha nem tud minden nap egy bizonyos időpontban lefeküdni, akkor javasoljuk, hogy legalább rendszeresen keljen fel. Paradox módon ez lerövidíti az „éjjeli baglyok” alvási idejét, de legalább szinkronizálja azokat a biológiai folyamatokat, amelyek nemcsak az alváshoz, hanem a szervezet egyéb folyamataihoz is kapcsolódnak. Ebben az esetben feltétlenül szükséges tovább vizsgálni, hogy mi áll az álmatlanság hátterében. Ha akut álmatlanságról van szó (például egy rossz esemény, magánéleti vagy munkahelyi problémák miatt), akkor négy-hat hétig helyénvaló altatót szedni. A hosszú távú álmatlanságot, amely nem az eseményekre adott válaszreakció, és hónapokig vagy évekig tart, melatonintartalmú gyógyszerekkel ajánlott kezelni.

7. Minél fáradtabb leszek, annál jobban kialszom magam

Az extrém fáradtság viszont alvászavarokat okozhat. Egy nehéz nap után, amikor alig tud az ágyig eljutni, de az agya még mindig teljes gőzerővel pörög, az elalvás általában sokat várat magára. Mire végül sikerül aludnia (gyakran gyógyszerek hatására), az alvás felületes és egészségtelen. Sőt, paradox módon utána nagyon kimerültnek érezheti magát.