[email protected]
+36 703460447
Ügyfélszolgálatunk hétfőtől péntekig 9:00 és 15:00 közt érhető el
Menü Bezár
0 0 Ft
Az Ön kosarába eddig még nem került semmi
Kezdőlap Blog Matracokról Hogyan válasszunk felnőtt matracot scoliosis esetén és hogyan aludjunk jobban?

Hogyan válasszunk felnőtt matracot scoliosis esetén és hogyan aludjunk jobban?

Scoliosisban (gerincferdülésben) szenved és nem alszik jól? Egy minőségi matracon jobban tudna aludni? Honnan tudhatja egyáltalán, hogy melyik matrac a megfelelő önnek? Íme az alapvető tények a scoliosisról és annak kapcsolatáról az alvással.

Mi az a scoliosis? 

A scoliosis egy olyan betegség, amelynél a gerinc oldalirányban elferdült. Ahhoz, hogy jobban megértsük ezt a betegséget, ismernünk kell néhány tényt a gerincünkről. De ne aggódjon, az összefoglaló rövid lesz. A gerincünk természeténél fogva nem egyenes, hanem kétszeresen görbült. Ennek köszönhetően úgy viselkedik, mint egy rugó, és elnyeli az ütéseket járás, futás stb. közben. 33-34 csigolyából áll. A csigolyák csoportokra oszlanak - nyaki, mellkasi, ágyéki, keresztcsonti és farokcsonti részekre. 
 
A scoliosis gyakran a csigolyák egészségtelen elferdülésével jár együtt, és mindig úgy jelentkezik, hogy a gerinc két ívvel rendelkezik. Az egyik ív az egyik irányba hajlítja, a másik pedig egy másik szakaszon a másik irányba, hogy megőrizze az egyensúlyt és s alakú scoliosis jelentkezik. Elmondható, hogy a gerinc görbületében a legnagyobb különbség a normálishoz képest a scoliosis esetében akkor van, ha a gerincferdülés a mellkasi részen jelentkezik. Ebben az esetben az egyik oldalon a gerinc összehúzza a bordákat, és a másik oldalon összenyomja őket. Ez a betegség azonban nem csak a csontokat és az izmokat érinti, gyakran a szervekre is nyomást gyakorol. A súlyosabb formái a szívre és a tüdőre is negatív hatással vannak. 
 
Milyen korosztályt érint a scoliosis? Bárkinél kialakulhat. A gerinc scoliosis felnőtteknél sem ritka, de gyermekeknél és tinédzsereknél gyakoribb.
   

Milyen típusú scoliosis létezik? 

A scoliosist aszerint lehet felosztani, hogy milyen szögben fordul elő a gerincferdülés, hogy a gerinc mennyire ferdült el ebben a betegségben, vagy hogy milyen területen található a ferdülés. Találkozhatunk az ágyéki és a mellkasi gerinc vagy e területek kombinációjának scoliosisával. A nyaki gerinc scoliosisa ritka.  
 
Ez a betegség kezelhető. Enyhe gerincferdülés esetén ajánlott minden nap speciális gyakorlatokat végezni. Egy másik kezelési lehetőség lehet az ortopédiai osztályon való tartózkodás, ahol a rehabilitáció szakmai felügyelet mellett zajlik. Ha a gerincferdülés már észrevehető, a betegek merevítőt kapnak. Súlyos esetben scoliosis műtétre van szükség.   
  

Az ágyéki gerinc scoliosisa  

Ez a típus leggyakrabban a nőket érinti. Rendszerint az első ágyéki csigolyák elferdüléséről van szó. A betegség által okozott görbület nem több mint 70°. Az ágyéki gerinc scoliosisa középkorban ágyéki fájdalmak kialakulásához vezet.  
  

A mellkasi gerinc scoliosisa 

A scoliosisnak ez a formája a leggyakoribb. Ez is gyakrabban a nőket érinti. Ennek megnyilvánulása lehet a lapocka kiugrás vagy a vállak és a mellek aszimmetriája. Gyakran ezeket megnyilvánulásokat veszik észre és szeretnék megoldani, anélkül, hogy tudnák, hogy ezeket a scoliosis okozza. A gerincferdülés ebben az esetben hosszú és fokozatosan romlik. Az ebben szenvedők egynegyedénél akár 100°-os ferdülés is előfordulhat. 
 
A scoliosis egy ritkábban előforduló típusa a kettő kombinációja. Az ilyen típusú betegségben szenvedő emberek gyakran kezdenek az egyik oldalra dőlni. 
  

Hogyan befolyásolja a scoliosis az alvást 

A mellkasi gerinc scoliosisát a légzési zavarokkal is összefüggésbe hozták alvás közben. A deformált mellkas korlátozhatja a légzést. Ez vezet például alvási apnoéhoz. Az alvásminőséget a fent említett merevítő is csökkentheti. Emiatt az ember újra és újra felébred. Ez különösen felnőttkorban fordulhat elő, ha nagyon kemény matracon alszik. Itt írtunk arról, hogy milyen egészségügyi problémákat okoz a rossz minőségű alvás és a mikroébredés.  
 
Mint fentebb írtuk, a kezeletlen ágyéki gerinc scoliosis a középkorú embereknél hátfájáshoz vezethet, ezért fontos, hogy a szervezet számára a legjobb feltételeket teremtsük meg a regenerálódáshoz, hogy kompenzálja a betegséget. 
  

Hogyan válasszunk matracot scoliosis esetén?  

A matrac kiválasztása attól függ, hogy felnőtt vagy gyermek szenved scoliosisban. A gyermekmatracoknak keményebbnek kell lenniük. A gyermek gerince fejlődik, és alvás közben megfelelő alátámasztásra van szüksége. Függetlenül attól, hogy a gyermek scoliosisban szenved-e vagy sem, a felnőtt matrac nem megfelelő számára. Ezért mindig keresse a gyermekmatracokat, például a hideghab monolitokból készülteket.  
 
Scoliosisban szenvedő felnőtt számára keressen egészségügyi matracot. Válasszon aszerint, hogy milyen alvási pozícióban tölti az éjszaka nagy részét. A legegészségesebb pozíció a háton vagy az oldalon való alvás. Konzultáljon orvosával arról, hogy milyen pozícióban kell aludnia scoliosis esetén.  
 
Az új matrachoz pedig hozzá kell szokni. Ez akár 14 napig is eltarthat. Ez idő alatt reggelente hátfájást tapasztalhat, de ne aggódjon, ha megfelelő matracot használ, a fájdalom enyhülni fog.  
  

Hogyan válasszuk párnát scoliosis esetén 

A legjobb, ha az orvosával beszéli meg, hogy milyen alvási pozíció a megfelelő önnek a scoliosis esetén. A matracot és a párnát az ajánlott alvási pozíciónak megfelelően kell kiválasztani. Ha például a hátán alszik, alacsonyabb párnára van szüksége, mint ha az oldalán alszik. Az anatómiai párnák kialakításuk és technológiájuk révén megpróbálják kompenzálni a nyaki gerinc és a gerinc többi része közötti különbségeket. Gyakran egészségügyi tanúsítvánnyal is rendelkeznek.  
 
Annak érdekében, hogy elkerülje a nyaki gerinc fájdalmát, a párnához megfelelő matracot kell választania, ezért ezt tartsa szem előtt, amikor kiválasztja őket, és egyszerre vásárolja meg őket.  
 
TIPP: Derítse ki, hogy melyik matrac a megfelelő önnek. Töltse ki az alvási kvízünket

MEMORY BASIC matrac anatómiai zónákkal 90x200 cm

Raktáron
248 990 Ft

Memory Moore párna memória habból, 12 cm

Raktáron
46 990 Ft

AIR MASSAGE MEMORY 3.0 matrac masszázsfunkcióval 90x200 cm

Raktáron
311 990 Ft
218 390 Ft