[email protected]
+36 703460447
Ügyfélszolgálatunk hétfőtől péntekig 9:00 és 15:00 közt érhető el
Menü Bezár
0 0 Ft
Az Ön kosarába eddig még nem került semmi
Kezdőlap Blog Tippek egészséges alváshoz Hogyan befolyásolják az egyes alvópózok egészségét

Hogyan befolyásolják az egyes alvópózok egészségét

Melyik az ön kedvenc alvópóza? Ön csillagra vagy inkább embrióra hasonlít? És azt tudta, hogy az a póz, amelyben alszik, alvása minőségére és egészségére is hatással van? Cikkünkben megtalálja az ön kedvenc pózát és megtudhatja, ez a póz hogyan hat az alvására. Ennek köszönhetően azt is tudni fogja, hogyan válassza ki a legjobb matracot, vagy melyik párna lesz az ön számára az igazi.
A megfelelő alvópóznak nagy jelentősége van egészsége szempontjából. Nincs olyan póz, amely tökéletes lenne és semmilyen hatást nem gyakorolna ránk. Mégis van egy alvópóz, amelyik a legkevésbé káros. Melyik az?
 

Háton alvás a test mentén letett kezekkel 

A háton alvás test mentén letett kezekkel általánosságban a legjobb póznak tartott a gerince, ideértve a nyaki gerincet is, számára, de csak abban az esetben, ha nem használ túl sok párnát. Azt mondják, hogy a háton alvó emberek hajlamosabbak a horkolásra, mint a más pózokban alvók. Háton alváskor a testsúly egyenletesen oszlik el, és így a háton alváshoz ajánlott párnával elkerülhető a hátfájás. A párnának egy síkban kell tartania nyaki gerincét a hát többi részével, nem szabad túl magasnak, de túl alacsonynak sem lennie. Javasoljuk ezt a párnát keményebb matraccal kombinálni. Ez megfelelő alátámasztást biztosít gerincének. 
 

Háton alvás feltett kezekkel 

Ez a „csillagnak” is nevezett póz jót tesz a hátának. Függetlenül attól, hogy a keze a párnája köré van fonva vagy sem, a háton alvás segíthet elkerülni a ráncok és lenyomatok keletkezését az arcon. Viszont akárcsak a háton alvás test mentén letett kezekkel, ez az alvópóz is horkolás és savtúltengés problémájához vezethet. Ráadásul, ha a kezei a feje fölött vannak, nyomás alakulhat ki a vállban lévő idegekre, ami vállfájást okozhat. A speciális, háton alváshoz készült párnákon kívül például az univerzális anatómiai párnák is minőségi alvást kínálnak önnek. Akár rugós, akár habszivacs matracot választ hozzájuk, a 3 – 5 keménység közül válogasson. 
  

Hason alvás 

A hason alvás javíthatja az emésztést, de ha nem alakult ki önnél a párnán keresztül való légzés rossz szokása, akkor ez nagy valószínűséggel azt jelenti, hogy a fejét az egyik vagy a másik oldalra forgatja. Ez nagy nyomást fejt ki a nyakára. Mivel a gerinc görbülete nem kap semmilyen alátámasztást, az arccal lefelé való alvás hátfájást okozhat. Azonban a hason alvásnak előnyei is vannak. Például azáltal, hogy kitágítja a légutakat, segíthet azoknak, akik horkolnak. A probléma az, hogy nyomás alakul ki a mellkasra. Ezeket a következményeket jó minőségű, középkemény matraccal lehet mérsékelni, ami nem fejt ki akkora ellennyomást a testre. A hason alváshoz alkalmas párna beszerzésével pedig tovább javíthatja alvása minőségét. 
  

Magzatpózban való alvás 

A póz, amelyben az ember teljesen össze van kuporodva, felhúzott lábakkal és lehajtott ajakkal, kényelmes lehet ugyan, de egy egész sor nyak- és hátproblémát okozhat. A rendkívül erős összekuporodás pedig akadályozhatja a mély légzést. Ez az alvópóz akkor tekinthető megfelelőnek, ha horkolás nehezíti életét, illetve a terhes kismamáknak. Azonban mindenképp párnán kell aludni. Napjainkban rengeteg anatómiai párna létezik, amelyeket speciálisan oldalt alvásra terveztek. Különleges alakjukkal ezek a párnák igyekeznek egy szinten tartani a nyaki gerincet és a fejet a hát többi részével. Ebben a pózban alvóknak a puha matrac felel meg, amely enged a csípőnek és a vállnak, ugyanakkor alátámasztja a hátrészt. 
  

Oldalt alvás, kezek a test mentén 

Ha az oldalán fekszik kezeivel a teste mentén, a gerinc természetes görbületében a legjobb alátámasztást kapja. Mérsékli a hát- és nyakfájást, akárcsak a légzészavarokat az alvás során (apnoe). Az oldalt alvás a háton alvás után a második legegészségesebb alvópóz. De ez csak akkor érvényes, ha minőségi termékeken alszik. Ha oldalt alváskor csípőfájdalom jelentkezik, ez annak a jele, hogy túl kemény a matraca, és nyomja a csípőjét. Ezért elsősorban puha matracot válasszon oldalt alváshoz alkalmas párnával kombinálva. 
  
És a hátránya? Az oldalt alvás a gravitáció miatt a bőr öregedését okozhatja, ami arcon jelentkező ráncokat jelent, illetve csüngő melleket. 
 

Oldalt alvás, kezek a test előtt 

Ennek a póznak számos előnye van, amelyek megegyeznek a kezekkel a test mentén történő oldalt alvás előnyeivel. Viszont bármilyen oldalt fekvő póz okozhat váll- és karfájdalmakat a korlátozott vérkeringés és az idegekre ható nyomás miatt. A vállfájás elkerülhető, ha szükségleteihez igazított matracon alszik. Nem csak az alvópózról van szó, hanem a testsúlyáról, testmagasságáról, illetve az életkoráról is. Matracválasztáskor ezen szempontok mindegyikét figyelembe kell venni. Csak így tud oldalt alváshoz ideális matracot választani. 
 

Jobb oldalon való alvás 

Ha ön oldalt fekve alszik, az is fontos, hogy melyik oldalán fekszik. Jobb oldalon fekve súlyosbodhatnak a savtúltengés tünetei, míg bal oldalon fekve a belső szervekre, mint például májra, tüdőre és gyomorra ható nyomás alakul ki (miközben mérséklődnek a savtúltengés tünetei). A terhes kismamáknak az orvosok általában a jobb oldalon való alvást javasolják, mert ez az alvópóz javíthatja a vérkeringést a magzat felé.