[email protected]
+36 703460447
Ügyfélszolgálatunk hétfőtől péntekig 9:00 és 15:00 közt érhető el
Menü Bezár
0 0 Ft
Az Ön kosarába eddig még nem került semmi
Kezdőlap Blog Tippek egészséges alváshoz Hogyan válasszunk egészségügyi párnát?

Hogyan válasszunk egészségügyi párnát?

Egészségügyi párna választásakor elhalmozhatnak bennünket a lehetőségek. Milyen tulajdonságokat kell figyelembe venni és mi az, ami fontos? Elsősorban a párna anyagára vagy inkább az alakjára összpontosítsunk? És melyik egészségügyi párna a legjobb?

Egészségügyi kontra anatómiai 

Az alapvető szabály így hangzik: “Nem minden egészségügyi párna anatómiai is egyben!” 

Az egészségügyi párna elnevezés csak azokra a párnákra vonatkozik, amelyek klinikai tesztelésen mentek át és ennek alapján az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet ezen megjelölésüket jóváhagyta. Ezt követően az ilyen párnák egészségügyi problémák megelőzésére, esetleg kezelésére használható segédeszközöknek tekinthetők. Az egészségügyi párnáknak nem kell feltétlenül anatómiai alakúaknak lenniük. Lehetnek akár hagyományos 70×90 cm méretűek is. 

Hogyan ismerhető fel a jó minőségű párna 

A párna minősége onnan ismerhető fel, hogy milyen alátámasztást biztosít a nyaki gerincnek. A jó minőségű párnának kényelmesnek kell lennie, ugyanakkor a nyaki gerincet egyenesen kell tartania. Már szemrevételezéssel meg kell tudnunk állapítani, hogy a fejünk nem lesz túl magasan, sem túl mélyen. Ilyen esetben a párna kiváló társunk lesz az egészséges alváshoz. 

A párna gerincünkre fejtett hatása az alvópózunktól és a párna alakjától függ, valamint a párna anyaga is szerepet játszik benne. 

Alak 

A hagyományos alakú egészségügyi párnák gyakran univerzálisan használhatók minden alvópózhoz. Viszont fontos, hogy az egészségügyi párna megfelelő alátámasztást nyújtson a nyaki gerincnek, tehát, hogy a fej ne kerüljön egészségtelen helyzetbe. Amennyiben nem vagyunk biztosak a hagyományos párna testünkre kifejtett hatásában, kipróbálhatjuk az anatómiai párnákat, amelyek az alvópózok típusa szerint vannak kategorizálva. 

Anyag 

A párna anyagát illetően a memóriahabos egészségügyi párnák a legmegfelelőbbek a minőségi alváshoz. Azonban léteznek üreges szálból készült egészségügyi párnák is. Mindkét említett anyag előnye, hogy a pehelypárnákkal ellentétben hipoallergén anyagokról van szó. 

A legjobb egészségügyi párna 

A legjobb párna az, amelyik személyre szabottan van kiválasztva. Mindannyiunknak vannak speciális igényeink, amelyek megnyilvánulnak a választásunkban, ezért érdemes a választás során szakképzett értékesítővel konzultálni. 

Hogyan aludjunk az egészségügyi párnán 

Az egészségügyi párnát már kiválasztottuk, de hogyan tovább? Az is fontos, hogy milyen helyzetben a fej és nyak a párnán: 

Oldalt fekve alvás 

Ha az egészségügyi párna oldalt fekvő alváshoz anatómiai párna, különböző alakja lehet. Legismertebb a hullámalakú. Amennyiben ilyen párnán alszunk, a fejünket a párna nagyobb részére tesszük. 

TEMPUR® ORIGINAL M anatómiai párna, 50x31x10/7 cm

A TEMPUR® Original párna a  fizioterapeutákkal közösen lett kifejlesztve, hogy pontosan a nyaki gerinc és a fej formájához igazodjon, és tökéletes alátámasztást és ellazulást biztosítson a  nyak- és vállizmoknak.
Raktáron
69 990 Ft

Háton alvás 

A háton alvásra érvényes, hogy a párnának a vállakhoz kell kapcsolódnia. Sosem alszunk csak fejjel a párnán. Amennyiben háton alváskor fáj a derekunk, érdemes beszerezni egészségügyi lábpárnát, illetve ülőmunka esetén megelőzésként beszerezni egy egészségügyi ülőpárnát. 

Dual Clima univerzális párna, mely kitűnően alkalmazkodik a nyomáshoz, masszázskialakítással, 72x42 cm

A Dual Clima párna egy olyan innovatív technológiát alkalmaz, amely két különböző anyagot kombinál és egyesít magában, amivel új szintre emeli a kényelmet
Raktáron
44 990 Ft

Hason alvás 

A hason alvás a legkevésbé egészséges alvópóz. Mégpedig azért, mert ebben a pózban nyomjuk a belső szerveinket, ugyanakkor a gerincünk is egészségtelenül ki van tekerve. De ha ebben a pózban szeret aludni, érdemes nemcsak hason alvásra alkalmas párnát, hanem ilyen matracot is beszerezni. 

TEMPUR® SYMPHONY M párna, 63x43x12 cm

A puhább TEMPUR® alapanyag tökéletesen harmonizál az egyedi, kétoldalas kialakítással, így a párna puhább, mégis minőségi alátámasztást biztosít.
Raktáron
86 990 Ft

Párna okozta hátfájás 

Előfordul, hogy az új párna megvásárlását követően fájni kezd a hátunk. Ez egy viszonylag gyakran előforduló jelenség. A testünknek meg kell szoknia az egészségesebb testhelyzetet, a gerincünk pedig lassan kezd kiegyenesedni. Ez a folyamat legfeljebb 14 napig tarhat. Azt, hogy mit tegyünk, ha a hátfájás nem szűnik meg, az alábbi cikk taglalja.