[email protected]
+36 703460447
Ügyfélszolgálatunk hétfőtől péntekig 9:00 és 15:00 közt érhető el
Menü Bezár
0 0 Ft
Az Ön kosarába eddig még nem került semmi
Kezdőlap Blog Tippek egészséges alváshoz Tippek a gyors elalváshoz. A legjobb módszerek

Tippek a gyors elalváshoz. A legjobb módszerek

Egy fárasztó nap után alig várja, hogy elaludjon, de amint a feje a párnához ér, nem jön álom a szemére. Amennyiben ebben a mondatba Önmagára ismer, ne essen kétségbe, az elalvásnak már nem kell rémálomnak lennie.
Mit adnák azért, a tudásért, hogy két perc alatt úgy tudjunk aludni, mint egy csecsemő. A valóság azonban más. Egy felnőtt embernek átlagosan 7 és 15 percre van szüksége az elalváshoz. Amennyiben Ön is ide tartozik, akkor úgy alszik, ahogy azt kell. De mi a teendő, ha ennél több időre van szüksége? 
 

A 4 7 8 módszer 

A 4 7 8 módszer a tudatos légzés technikáját alkalmazza, amely nem csak az elmét, hanem a testet is megnyugtatja.  Ez a módszer a pránájáma ősi jógagyakorlatból ered, amely a légzésre összpontosít. Megmutatjuk, hogy ezzel a módszerrel hogyan lehet megnyugodni és elaludni.   

Hogyan lehet gyorsan elaludni a 4 7 8 módszerrel?  

  • Belégzés 4 másodpercig.  
  • Tartsa vissza lélegzetét 7 másodpercig.  
  • Kilégzés 8 másodpercig.
  • Ismételje addig, amíg el nem alszik. 
Ebben a módszerben az agyunk a számolásra és a légzésre összpontosít. Az ismétléssel a test és az elme fokozatos ellazulással készül fel az alvásra. 
 

Hálószoba kialakítása 

Amennyibben problémái vannak az elalvással, alakítsa hálószobáját az alváshoz. Optimális esetben a hálószobát csak alvásra használjuk. Az agy ezt a teret kizárólag az alvással társítja, így gyorsabb az elalvás. A szaglómemória is hasonló elven működik, ezért használjon olyan illatot, gyertyát, diffúzért, amely csak a hálószobában lesz érezhető. Ügyeljen azonban arra, hogy ez az illat ne legyen túl erős. A túlzott illatanyag fejfájást okozhat. 

Hasonlóan fontos eltávolítani minden olyan dolgot a hálószobából, amely elvonhatja a figyelmét az alvásról. Az elektromos eszközöket helyezze át másik helységbe, valamint használjon meleg árnyalatú izzókat. 

Az elalvást az is befolyásolja, amin alszik. A minőségi matrac és ágy nemcsak az egészséges alvásra, hanem az elalvásra is hatással van. A matrac megfelelő megválasztása mindenképpen elengedhetetlen, hiszen akár 80%-ban befolyásolhatja az alvás minőségét. 

Elalvás rossz szokások nélkül 

A gyors elalvás alapja a rossz szokások elkerülése. Mi az, amin változtatni kell a jobb alvás érdekében?  Két órával lefekvés előtt kapcsoljon ki minden képernyőt. A kék fény megakadályozza a melatonin termelődést a szervezetünkben és zavarja az elménket - azt hiszi, még nappal van. Kerülje az alkoholfogyasztást két órával lefekvés előtt. Az utolsó kávét legfeljebb hat órával a tervezett alvás előtt igya meg. Közvetlenül lefekvés előtt ne tornázzon és ne végezzen bonyolult szellemi munkát, mint például a tanulás. 

Az egészséges szokások kialakítása szintén segíti az elalvást. Közvetlenül lefekvés előtt szellőztessen ki és tartsa a hálószoba hőmérsékletét 18 és 21 fok között. Ami szintén segíti a gyors elalvást, az az olvasás. 

Természetesen az életmód is nagyban befolyásolja az elalvás gyorsaságát és az azt követő alvást. Ahogyan az is szerepet játszik, amit megeszünk vagy éppen sportolunk-e. A rendszeres sportolás hatására fontos hormonok szabadulnak fel, melyek elősegítik a szervezett kiegyensúlyozottá válását. Javasoljuk a futást vagy a kerékpározást. Ha ezekért nem rajong, akkor próbálja ki a saját testsúlyos edzést vagy a jógát.