[email protected]
+36 703460447
Ügyfélszolgálatunk hétfőtől péntekig 9:00 és 15:00 közt érhető el
Menü Bezár
0 0 Ft
Az Ön kosarába eddig még nem került semmi
Kezdőlap Blog Tippek egészséges alváshoz Nyugtalan láb szindróma: hogyan segít a minőségi matrac enyhíteni a fekvő helyzetben jelentkező lábfájást?

Nyugtalan láb szindróma: hogyan segít a minőségi matrac enyhíteni a fekvő helyzetben jelentkező lábfájást?

Ön is szokott tapasztalni éjszakai lábfájást? Szokott körözni a lábával alvás közben vagy elalvás előtt is? Figyelem, ez azt is jelentheti, hogy nyugtalan láb szindrómában (RLS) szenved. Ez az álmatlanság leggyakoribb oka a felnőtteknél. Minél idősebb az ember, annál nagyobb ennek a szindrómának a kockázata. De a gyerekeket sem kíméli, náluk gyakran tévesen ADHD-t diagnosztizálnak, mert az RLS tünetei is nagyon hasonlóak.

Mi a nyugtalan láb szindróma?

A nyugtalan láb szindróma a népesség 10 %-nál okoz alvászavarokat. Lehet, hogy már ön is tapasztalta. Egy idegrendszeri betegségről van szó, amely a motorikus képességeket támadja meg. A végtagok mozgatására való késztetés jellemzi, ami a fekvő helyzetben jelentkező lábfájásba mehet át. Mivel ez a késztetés este vagy éjjel szokott jelentkezni, gyakran hozható összefüggésbe az álmatlansággal.1


A lábfájás okai 

A fájdalmat a kellemetlen érzések váltják ki. A késztetés erősödik, ha az embernek nyugodtabb, fizikai tevékenység nélküli napja van. Ugyanakkor ez a késztetés például járkálással enyhíthető. Ezeket a tüneteket az ember éjjel tapasztalja. 

Az RLS oka gyakran az örökletesség, viszont nem ritkaság az RLS más betegségek tüneteként történő kialakulása sem. Ebben a betegségben gyakrabban szenvednek a nők és az idősebb személyek. Ezzel ellentétben a gyerekeknél nemtől függetlenül jelentkezik. A gyerekeknél az RLS legvalószínűbb oka az örökletesség, náluk a szindróma más betegség révén való kialakulás nagyon ritka.  


Hogyan történik a nyugtalan láb szindróma kezelése?

Az enyhébb nyugtalan láb szindrómánál segítenek a bevált otthoni praktikák. Elég lehet a megfelelő tornásztatás vagy a hidegzuhany. Mi segíthet még a lábfájáskor? Masszázs, nyirokmasszázs vagy jegelés. Az RLS-sel az étrend vassal való kiegészítése révén is felvehető a harc. Súlyosabb esetekben a gyógyszerek jelentik a legjobb választást. Így is, úgy is, ha annak a gyanúja merül fel, hogy ez a betegség önt is érintheti, forduljon orvoshoz. Ő majd elrendeli önnek a nyugtalan láb szindróma megfelelő kezelését.2


Hogyan befolyásolják a matracok a lábfájást

Nincs bizonyított összefüggés a nyugtalan láb szindróma és aközött, hogy milyen fajta matracon alszik a beteg. Viszont támogassa testét átfogóan megfelelő alvókörnyezet biztosításával. Nagyon fontos, hogy azokban a pillanatokban, amikor az embernek sikerül elaludnia és éjjel nem zavarja a lábfájás, megfelelően kipihenje magát. Egészségügyi problémáknál érdemes beszerezni gyógyászati matracot.


Hogyan válasszuk ki a minőségi matracot

Az a tény, hogy ön RLS-ben szenved, nem feltétlenül jelenti azt, hogy önnek gyógyászati matracra van szüksége. Válasszon megérzései alapján. Matracválasztáskor vegye figyelembe életkorát, testsúlyát és magasságát. Manapság nemcsak a habszivacs matracok jelentik a minőséget. Hasonló tulajdonságokat kínálnak a rugós matracok is.