[email protected]
+36 703460447
Ügyfélszolgálatunk hétfőtől péntekig 9:00 és 15:00 közt érhető el
Menü Bezár
0 0 Ft
Az Ön kosarába eddig még nem került semmi
Kezdőlap Blog Matracokról Mit jelentenek a zónák a matracoknál?

Mit jelentenek a zónák a matracoknál?

Zónás matrac vásárlásán gondolkodik? Az új cikkünkben elmagyarázzuk, hogy mire valók a matracokon található zónák, kinek jók, és fordítva, kinek érdemes ezeket a matracokat nagy ívben elkerülni.

Mik azok a zónás matracok? 

A zónák a matracon olyan helyek, amelyek különböző keménységűek. Ezeknek köszönhetően a matrac ott süpped be, illetve ott nyújtja a szükséges támaszt, ahol a testnek szüksége van rá. Ezzel fenntartja a gerinc természetes ívét, és megakadályozza, hogy természetellenes helyzetben aludjon, ami hosszú távon hát-, csípő- vagy nyakfájást okozhat. A zónák elhelyezkedése és száma testünk felépítését és igényeit tükrözi. 
 

Kinek valók a zónás matracok? 

A zónás matracokat azoknak szokták ajánlani, akik az oldalukon alszanak. Ennek az az oka, hogy ebben az alváspózban nemcsak a gerincnek van szüksége alátámasztásra, hanem az egészségük szempontjából az is fontos, hogy a matrac a csípő és a vállak területén engedjen. Ez azt jelenti, hogy legalább két különböző keménységű matracra van szükségük.  
 
TIPP: Tudjon meg többet az oldalon való alvásról vagy arról, hogy hogyan befolyásolhatja az egészségét az alváspóz
 
Továbbá akkor is ajánlottak ezek a matracok, ha egészségügyi problémái vannak. Egyes egészségügyi matracok  zónákkal rendelkeznek, esetleg négyféle érzetet kínálnak, és így tovább. Akiknek kerülniük kell ezeket a matracokat, azok a gyerekek, ugyanis a zónák nem illeszkednek a testük arányaihoz. Számukra a nagyobb keménységű gyermekmatracok alkalmasak. 
 

Zónák típusai és miben különböznek egymástól 

A matrac zónái különböző keménységűek, így a matrac jobban alkalmazkodik a testhez. Létezik például 7 zónás matrac, amely a fejtől a lábujjakig különböző keménységű. Ahogy fentebb írtuk, a vállakhoz vagy a csípőhöz tartozó zóna más keménységű lesz, mint a gerinchez tartozó zóna. Leggyakrabban 7 zónás matraccal találkozhat, de a 9 zónás matrac sem ritka. 
 
Léteznek olyan matracok is, amelyek a zónás matracokhoz hasonlóan több fekvésérzetet nyújtanak. Ezen matracok egyik oldala puha, a másik kemény. Annak érdekében, hogy beállíthassa, hogy mennyire legyen az adott oldal kemény vagy puha, olyan matracokat is találhat, amelyeknek a huzatjában például memóriahab található.  
  

A zónás matracok anyagai 

Webáruházunkban kizárólag habmatrac zónás matracok találhatók. A 7 zónás matracok hideghabból vagy memóriahabból készülnek. Mindegyiknek kissé eltérőek a tulajdonságai. A hideghab légáteresztő és jobban szabályozza a hőmérsékletet. Jellemzően hosszú élettartamú és jól tartja a formáját. A memóriahab jól alkalmazkodik és nem nyomja a testet. 
 
Hogyan válasszon tehát egy olyan 7 zónás habmatracot, amelyik pont az ön igényeinek megfelelő? Erről itt olvashat.