[email protected]
+36 703460447
Ügyfélszolgálatunk hétfőtől péntekig 9:00 és 15:00 közt érhető el
Menü Bezár
0 0 Ft
Az Ön kosarába eddig még nem került semmi
Kezdőlap Blog Matracokról Oldalt alvás: hogyan válasszunk megfelelő matracot és párnát

Oldalt alvás: hogyan válasszunk megfelelő matracot és párnát

Egészséges-e az oldalt alvás? A Sleep Foundation társaság tudósai leírták ennek az alvópóznak az előnyeit és azt is, hogy kinek ajánlott. AzAlvásért szakemberei pedig tanácsot adnak önnek, hogy milyen matracot és párnát vegyen, hogy ez az alvópóz a lehető legkényelmesebb legyen.

Milyen hatással van az oldalt alvás az egészségére? 


Az, hogy melyik alvópóz a legegészségesebb, mindenki számára individuális. Általánosságban érvényes, hogy a szakemberek azt az alvópózt tartják egészségesnek, amelyben a gerincoszlop a fejtől egészen a derékig egyenes. Azonban az oldalt vagy háton alvásnak több előnye van, mint a hason alvásnak. 

Gyerekként rendszeresen váltogatjuk az alvópózokat. Majd a kor előrehaladtával sokkal inkább fogunk előnyben részesíteni egy alvópózt. A felnőttek több mint 60 %-a oldalt fekve alszik, miközben a férfiak több időt töltenek az oldalukon, mint a nők. És hogy kinek is ajánlott ez az alvópóz?

Azoknak, akik: 
  • derékfájásban szenvednek, 
  • savtúltengés problémájával küzdenek,  
  • terhesek, 
  • horkolnak, 
  • emésztési problémáik vannak, 
  • szívelégtelenségben szenvednek. 
Az, hogy melyik oldalán fekve kell aludni, függ a konkrét személy preferenciáitól és egészségügyi problémáitól is. Azok, akiknek emésztési problémáik vannak vagy savtúltengéssel küzdenek, inkább a jobb oldalt választják, ezzel ellentétben a szívelégtelenségben szenvedők a bal oldalukon aludnak. 
 

Mikor nem a legmegfelelőbb az ön számára az oldalt alvás 

Az oldalt alvásnak megvannak a maga hátrányai is. Az egyik ilyen a ráncképződés az arc azon oldalán, amely a leggyakrabban érintkezik a párnával. Ezt elsősorban a bőr húzogatása okozza a párnán történő apró mozdulatok közben. Azoknak, akik szeretnék elkerülni a párna okozta ráncokat, a háton való alvást ajánljuk. 

Az oldalt alvás azoknak sem felel meg, akik életét vállfájás keseríti meg. Oldalt alváskor nyomást fejtünk ki a vállakra és ez a fennálló fájdalmat tovább ronthatja. Ha elő szokott fordulni, hogy oldalt alvás esetén fáj a csípője, ezt a nem megfelelő matrac okozhatja. Akár a jobb, akár a bal oldalon érez fájdalmat, itt az ideje elgondolkodnia azon, hogy a jelenlegi matraca nem-e túl kemény önnek. 

Az oldalt alvásra alkalmas matracnak engednie kell a csípő és a váll tájékán. Ellenkezőleg, a hát többi részének megfelelő alátámasztást kell biztosítania. Ha ez nincs így, a jobb vagy a bal oldal fájdalma alakulhat ki. 

Ammennyiben ebben alvópózban nyaki fájdalmat érez, ennek a nem megfelelő párna lehet az oka.
 

Oldalt alváshoz alkalmas párnák 

Oldalt fekve fejének magasabb alátámasztásra van szüksége, mint más pozíciókban. Ezért olyan párna alkalmas, amely megemeli a fejét és a nyakát úgy, hogy a gerince vízszintben legyen. Ideálisak az anatómiai párnák, melyek közvetlenül az egyes alvópózokhoz készülnek. 

 
Az oldalt alváshoz készült anatómiai párnák leggyakrabban hullámosak.

TEMPUR® ORIGINAL M anatómiai párna, 50x31x10/7 cm

A TEMPUR® Original párna a  fizioterapeutákkal közösen lett kifejlesztve, hogy pontosan a nyaki gerinc és a fej formájához igazodjon, és tökéletes alátámasztást és ellazulást biztosítson a  nyak- és vállizmoknak.
Raktáron
69 990 Ft

 
Megfelelő lehet még az ún. pillangó párna, amikor a párna nemcsak oldalt alváshoz, hanem háton és hason alváshoz is alkalmas. 

Butterfly párna bármilyen alvópózhoz, 56x48 cm

A pillangószárny alakú Butterfly párna bármilyen alvópózhoz alkalmas.
Raktáron
57 990 Ft
 

A már említett anatómiai párnán kívül az egészségügyi párnák is alkalmasak az oldalt alvásra. Ezek a párnák hagyományos alakúak is lehetnek. A kínálatunkban szereplő párnák közül ilyen például a memóriahabból készült Bio Double párna. 

Bio Double párna természetes anyagokból, kétfajta keménységi érzettel

A Bio Double párna memory hab anyagának köszönhetően kitűnően alkalmazkodik a nyakhoz és a fej súlyához
Raktáron
49 990 Ft

 

Oldalt alvásra alkalmas matracok 

Oldalt fekve történő alváshoz olyan matracra van szüksége, amely enged a csípő és a váll tájékán, ugyanakkor kellő alátámasztást biztosít a hátának. Ezért ideális megoldást jelentenek az 1 – 3 keménységű puha matracok. A matrac vásárlásakor érdemes figyelembe venni a párnát is. Kiváló páros például a habszivacs matrac és az oldalt alváshoz alkalmas pihenő párna. 

Népszerű matracok az oldalt alváshoz: 

AIR MASSAGE MEMORY 3.0 matrac masszázsfunkcióval 90x200 cm

Raktáron
311 990 Ft
218 390 Ft

DUO PLUS VISCO partnermatrac 90x200 cm

Raktáron
179 990 Ft

 

Oldalt alvás gyerekeknél és babáknál 

A babák számára az oldalt alvás nem egészséges. Az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet (NIH) szerint ez az alvópóz 50 %-kal növeli a hirtelen csecsemőhalál szindróma kockázatát. Ha a gyermek alvás közben átfordul az oldalára vagy a hasára, nincs ok az aggodalomra, mégis a szülők azon legyenek, hogy a gyermeket háton fekve altassák el, illetve hosszabb hason vagy oldalt fekve töltött idő után fordítsák hátukra a gyermeket. 

Nagyobb gyermeknél nincs ok az aggodalomra, ha oldalt fekve alszik. A gyermek éjjelente váltogatja az alvópózokat, serdülőkorban pedig kiválasztja a kedvenc pozícióját. De ne feledkezzen meg arról, hogy a fejlődésben lévő gyermeknek kemény kiságy matracon kellene aludnia, mert gerincüknek alátámasztásra van szüksége. 
 

Oldalt alvás terhesség alatt 

A várandós nők számára a bal oldalukon való alvás javasolt. Ebben az alvópózban javul a vérkeringés a szív, a magzat, a méh és a vesék közt. A májra ható nyomás is csökken.