Antioxidáns hatások
Az alvást nemcsak a környezet és az, hogy min alszunk, hanem az étrend is befolyásolja. Ahogy valószínűleg sejti, az, amit eszünk és iszunk, pozitív vagy negatív hatással is lehet az alvás minőségére. Azok az élelmiszerek, amelyek javíthatják az alvást, antioxidáns hatással kell, hogy rendelkezzenek.
Az emberi szervezetben ún. oxidatív stressz alakul ki. A szabad gyökök megtalálhatók a levegőben is, de a test különböző folyamatai során is keletkeznek melléktermékként. Például a máj méregtelenítés közben, vagy a fehérvérsejtek egy betegség során termelnek ilyen szabad gyököket. Ezek a szabad gyökök okozzák az oxidatív stresszt: károsítják az egészséges sejteket. Pontosabban, a szabad gyökökből hiányzik egy teljes elektronpár, amit aztán az egészséges sejtektől „kölcsönöznek” el.1
Ha a szervezetben egyensúlyban vannak az antioxidáns és prooxidatív folyamatok, nincs ok aggodalomra. Ha azonban antioxidánsokban hiányt szenved, az immunrendszer gyengüléséhez vagy például az agyban fellépő oxidatív stresszhez vezethet, ami rontja az alvás minőségét. Ezért fontos, hogy antioxidánsokban gazdag étrendet kövessünk – ilyen például a spenót, a szőlő, az eper vagy a sárgarépa. Emellett fontos szerepet játszanak a halak, valamint olyan vitaminok és ásványi anyagok is, mint a szelén vagy a cink.2
Az emberi szervezetben ún. oxidatív stressz alakul ki. A szabad gyökök megtalálhatók a levegőben is, de a test különböző folyamatai során is keletkeznek melléktermékként. Például a máj méregtelenítés közben, vagy a fehérvérsejtek egy betegség során termelnek ilyen szabad gyököket. Ezek a szabad gyökök okozzák az oxidatív stresszt: károsítják az egészséges sejteket. Pontosabban, a szabad gyökökből hiányzik egy teljes elektronpár, amit aztán az egészséges sejtektől „kölcsönöznek” el.1
Ha a szervezetben egyensúlyban vannak az antioxidáns és prooxidatív folyamatok, nincs ok aggodalomra. Ha azonban antioxidánsokban hiányt szenved, az immunrendszer gyengüléséhez vagy például az agyban fellépő oxidatív stresszhez vezethet, ami rontja az alvás minőségét. Ezért fontos, hogy antioxidánsokban gazdag étrendet kövessünk – ilyen például a spenót, a szőlő, az eper vagy a sárgarépa. Emellett fontos szerepet játszanak a halak, valamint olyan vitaminok és ásványi anyagok is, mint a szelén vagy a cink.2
Tippek az alvásminőség javítására
2024. 06. 04.
Napi nyolc órát alszik, mégis fáradtan ébred? Éjjelente gyakran felébred? Számos trükk létezik, melyek segítenek javítani alvásminőségét, hogy reggelente üdének és kipihentnek érezhesse magát.…
Befolyásolja az étkezés az alvás minőségét? Bizonyos ételeket érdemes elkerülni
2025. 02. 07.
A kiegyensúlyozott étrend és a jó alvás kéz a kézben járnak, hiszen az emberi testben minden mindennel összefügg. Néhány étel meglepő módon hozzájárul a pihentető alváshoz, míg mások az egészséges életmód örökzöldjei.…
Útmutató az egészséges alváshoz: a jó közérzet kulcsa
2025. 02. 21.
Az alvás olyan az ember számára, mint az üzemanyag az autónak. Ha nem pótolja rendszeresen, még a garázsból sem tud kijutni. Életünk egyharmadát alvással töltjük, ami körülbelül 25 évnek felel meg. Nem véletlen, hogy az egészséges alvás alapvetően befolyásolja fizikai és mentális állapotunkat, kon…









