[email protected]
+36 703460447
Ügyfélszolgálatunk hétfőtől péntekig 9:00 és 15:00 közt érhető el
Menü Bezár
0 0 Ft
Az Ön kosarába eddig még nem került semmi

Hogyan aludjunk a téli időszakban

Az alvás nagyon fontos egyrészt a fizikai egészségi állapotunk, másrészt a szellemi erőnlétünk szempontjából. Ez duplán érvényes a borongós téli hónapokban, amikor a kinti sötétség és hideg is kimerítenek bennünket. Az ilyen behatások felboríthatják alvási szokásainkat, amelyek létfontosságúak, hogy nap közben a szervezetünk működése zavartalan legyen.

A szervezet számára fontos, hogy az éjszaka folyamán teljes mértékben regenerálódjon és feltöltődjön energiával, hogy minél jobban ellenálljon a téli időszak kellemetlenségeinek, így nekünk csak a téli örömök élvezete marad. Az alvás a megfázás, az influenza és más betegségek ellen is kiváló megelőzési módszer, ugyanis a kipihent szervezet erősebb, és nem betegszik meg olyan könnyen.



Tornázzon az egészségért és a jó alvásért

A szakértők egyöntetű véleménye szerint a testmozgás az elalvásra is pozitív hatással van. Hozzásegít a jobb elalváshoz, de a felkelést is megkönnyíti, ha beilleszti a rendszeres reggeli tevékenységei közé.

Nem kell minden nap órákig az edzőteremben tornáznia ahhoz, hogy elfáradjon, és este gyorsan elaludjon. Ezzel szemben az alvás előtti fokozott fizikai megterhelést nem javasoljuk! Elég egy rövid bemelegítés vagy izomnyújtás reggelente, és néhány hét múlva a szervezete meg fogja hálálni. A lényeg, hogy még a lusta téli hónapokban is kényszerítse magát erre a tevékenységre, és alakítson ki egy olyan egészséges rutint, amely az év hátralévő részében is megmarad.

Le a koffeinnel

Koffeint este nem tanácsos fogyasztani, ez egy közismert tény. De ha alvászavarokkal küzd, érdemes teljesen elkerülni. Reggel nyugodtan fogyasszon koffeint, de délután a kávét helyettesítse gyümölcs- vagy gyógyteával.

Jó, ha lefekvés előtt körülbelül fél vagy egy órával citromfűteát iszunk, amely nagyszerű nyugtató hatással bír, és segít a szervezetünknek gyorsabban elaludni. Ráadásul a téli időszakban belülről is kellemesen felmelegít.



Se hideg, se meleg

Az alvás ideális hőmérséklete körülbelül 2 °C-kal alacsonyabb, mint a többi helyiségben. Ha a hálószobája melegebb, előfordulhat, hogy ébredéskor melege lesz vagy szomjúságot érez. Ezzel szemben a hűvösebb környezet sem kedvez a reggeli ébredésnek, amikor nem akarunk kikászálódni a jó meleg paplanból. Éjszakára állítsa be a fűtést néhány fokkal hidegebbre.

Egy rövid szellőztetés lefekvés előtt és ébredés után nagyon a hasznunkra válik, még akkor is, ha kint hideg van. A szoba levegője kicserélődik, és Ön azonnal elalszik vagy könnyebben felkel.

És milyen legyen a takaró?

Még a takaróknak is megvannak a sajátosságaik. Van, amelyik alkalmasabb nyáron, mások pedig télen. Kínálatunkban megtalálja az úgynevezett 4évszakos takarókat, amelyeket egész évben használhatják azok, akik a takaró nyújtotta sokoldalú célszerűséget részesítik előnyben. Minden körülmény között alkalmas, a nagyobb grammsúlyú takaró kiváló a hidegebb évszakokban és azoknak, akik szeretik magukat bebugyolálni egy nagyméretű takaróba.

Nagymamáink még nehéz, valódi tollal tömött paplanok alatt aludtak. Ha viszont a téli időszakra szeretné lecserélni a paplanját, Önnek már rengeteg lehetősége, hogy a legmodernebb alapanyagok közül válogasson. Ezek a takarók nagyfokú melegséget biztosíthatnak, egyúttal kellemesen könnyűek és légiesek. Mi például javasoljuk a pehelytollas paplanokat is.

A további jótanácsokat a kellemes téli alvással kapcsolatban ebben a cikkben találja.