[email protected]
+36 703460447
Ügyfélszolgálatunk hétfőtől péntekig 9:00 és 15:00 közt érhető el
Menü Bezár
0 0 Ft
Az Ön kosarába eddig még nem került semmi
Kezdőlap Blog Matracokról Milyen hatással van a hason alvás a testére?

Milyen hatással van a hason alvás a testére?

Vajon egészséges hason aludni? Mit árul el önről ez az alvópóz és valóban le kell róla mondania? Kidolgoztuk önnek a hason alvással kapcsolatos információk áttekintését, a hason alvásra alkalmas matrac és párna ajánlásával együtt.

Milyen hatással van a hason alvás az egészségére? 

A különböző alvópózok hatással vannak egészségére. Kutatások igazolják, hogy a népesség nagy része mindössze az éjjel 10 %-át tölti hason. Ugyanis az emberek többsége számára ez az alvópóz nem egészséges. Például terhesség alatt, különösen annak előrehaladott stádiumában, a hason alvás károsíthatja a magzatot. Továbbá ez a póz azoknak sem javasolt, akiket hát- és nyakfájdalmak kínoznak. Hogy miért? Ennél a testhelyzetnél alvás során feje egyik vagy másik oldalra van fordítva, aminek következtében a gerinc nyaki része természetellenesen ki van fordulva a gerinc többi részéhez képest. Hosszú távon ez további hátproblémákhoz vezethet. 

A hason alvás által jelentett előnyök egyike, hogy mérsékli a horkolást. Ez azért van így, mert ebben a testhelyzetben a légutak jobban felszabadulnak. Viszont a bordáknak le kell küzdeniük a matrac által kifejtett nyomást és a gravitációt, ezért ebben a pózban való alvás nem biztos, hogy kiadós lesz. 
 

A hason alváskor jelentkező fájdalmak 

Fajdalom akkor jelentkezhet, ha nagyon puha matracon alszik. Ebben az esetben hátgerince minimális alátámasztást kap és lefelé görbül. Ez a terhelés reggel hátfájásban nyilvánul meg. 

A fej természetellenes helyzete miatt a gerinc nyaki részének fájdalma is előfordulhat. Ezt a nem megfelelő párna tovább rontja. 
 

Párna hason alváshoz 

Ennél az alvópóznál kulcsfontosságú szerepet játszik a megfelelő párna. Ugyanis segít a már egyébként is leterhelt nyaki gerincnek. A legjobb hason alváshoz alkalmas párna olyan, amely nem emeli meg a fejét és a nyakát. Az anatómiai párnák közül olyat válasszon, amely ehhez az alvópózhoz ajánlott. Az egészségügyi párnák, amelyeknek anatómiai alakjuk is lehet, segíthetnek mérsékelni a fájdalmat. Amennyiben a választáshoz segítségre van szüksége, olvassa el a Hogyan válasszuk ki a megfelelő párnát cikkünket, amelyet önöknek készítettünk. 
 

Matracok hason alváshoz 

A közepes, 2 – 4 keménységű matrac mérsékli ennek az alvópóznak egészségére gyakorolt hatásait. A matrac anyagát preferenciája szerint választhatja ki, megfelelő keménység esetén lehet ez habszivacs vagy rugós matrac is. Ha már önnél hason alváskor hátfájás problémája áll fenn, próbálja ki az egészségügyi matracot, amely segít megszabadulni a fájdalomtól. 
 

Hason alvás gyerekeknél és kisbabáknál 

Az újszülötteknek és csecsemőknek egy éves korig nem lenne szabad hason aludniuk. Ez minden alvásukra érvényes, ideértve a kisebb szundikat is. A szakemberek szerint a hason alvás a babáknál fokozza a hirtelen csecsemőhalál szindróma kockázatát. Ezért inkább a babáknak háton fekve kellene aludniuk. 

 Egy éves kortól már nem számít, milyen helyzetben alszik a gyermek. A kutatások kimutatták, hogy a nagyobb gyermekek rendszeresen váltogatják az alvópózokat, majd a serdülőkorban kezdik előnyben részesíteni azt az alvópózt, amely számukra a legkényelmesebb.