[email protected]
+36 703460447
Ügyfélszolgálatunk hétfőtől péntekig 9:00 és 15:00 közt érhető el
Menü Bezár
0 0 Ft
Az Ön kosarába eddig még nem került semmi
Kezdőlap Blog Alvásról Mi okozza a horkolást és hogyan szabadulhatunk meg tőle?

Mi okozza a horkolást és hogyan szabadulhatunk meg tőle?

A horkolás a közös hálószobák egyik legnagyobb réme. A felső légutak korlátozott átjárhatósága miatt fordul elő. Ha a légutak beszűkülnek belégzés közben, a levegőnek gyorsabban kell mozognia, megnő a nyomás a torokban, a nyelvcsap és a lágy szájpadlás pedig rezegni kezdenek.
A horkolás a lakosság 30%-át érinti. És ez az egyik leggyakoribb oka annak, hogy egyes párok nem osztoznak a franciaágyon. A horkolás hangereje egyeseknél olyan hangos lehet, mint egy láncfűrész. A leghangosabb horkolás rekordját a brit Alan Myatt tartja. Horkolásának hangereje 112 decibel, ami ugyanolyan hangerő, mint egy légkalapácsé. 
 

A horkolás okai – mi okozza 

A horkolás elsősorban a férfiakat érinti, de a nőket sem kerüli el. A horkolás enyhítéséhez vagy megszüntetéséhez fel kell tárni annak okát, amelyek leggyakrabban a következő tényezők lehetnek: 


Megfázás 

Ez csak abban az esetben érvényes, ha a horkolás nem hosszú ideje áll fenn. A horkolás oka a légutak elzáródása. Gyógyulás után a horkolás ismét megszűnik. 
 

Alkohol 

Nagyobb alkoholfogyasztás esetén, különösen lefekvés előtt, a nyakizmok ellazulnak. Ez aztán nyomást eredményez a légcsőre, amely beszűkül, és a levegő nem tud jól áramolni benne. 
 

Dohányzás 

Ha dohányzik, azzal nagy teret ad a horkolásnak. A dohányosok nyálkahártyája duzzadtabb, mint a nemdohányzóké. Emellett az erős dohányosoknál különböző gyulladásos folyamatok alakulhatnak ki, amelyek szintén hozzájárulnak a horkoláshoz. Ráadásul fokozza a nyálkatermelést az orrban és a torokban, és irritálja a tüdőt. 
 

Túlsúly 

A horkolást a túlsúly vagy az elhízás is súlyosbítja. A torokban lévő zsírszövet nyomja a légzőcsövet, ami beszűkíti a légutakat. 
 

Szervi elváltozások 

A horkolást fiziológiai elváltozások, például orrsövényferdülés, duzzadt mandulák, mandulagyulladás vagy orrpolip is okozhatják. Ezek a felső légutak jelentős szűkülését okozzák, különösen alvás közben. 
 

Öregedés  

Bár az öregedés egy természetes folyamat, kellemetlen mellékhatásai vannak. Az egyik ilyen a nyaki izmok elernyedése, ami a túlsúlyhoz hasonlóan korlátozza a levegő átjutását.
 

Mi a legjobb horkolás ellen és hogyan enyhíthetjük? 

A horkolás megszüntetése néha hosszadalmas folyamat, és az ilyen nehézségekkel küzdő személyek általában azonnali enyhülést keresnek. Például nem akarnak másokat zavarni, amikor a barátaikkal nyaralnak. Mit tehetünk a horkolás ellen? A következő módszerekkel próbálkozhat: 
 

Horkolás elleni spray 

A horkolás elleni spray csak felnőttek számára készül. A benne lévő anyagok megduzzasztják a nyálkahártyát és elnyelik a hangokat. A spray-ben található olajok a rezgések ellen is hatnak. Ezek a spray-k gyakran különböző ízekben kaphatók. 
 

Cseppek horkolás ellen 

A cseppek ugyanúgy működnek, mint a spray. A cseppekben lévő olajok megakadályozzák a horkolást okozó rezgéseket. Ezt a két módszert gyakran ajánlják kombinálni.  
 

Horkolás gátló óra 

Az óra érzékeli a horkolás okozta rezgéseket. Amikor horkolást észlel, jelet küld az idegrendszernek, amelynek következtében ellazul a torok és abbamarad a horkolás. Az elektronikus eszközökön belül különböző horkolás elleni eszközök léteznek, maszkok és fülhallgatók formájában. 
 

Horkolás megszüntetése – hogyan szabadulhatunk meg tőle 

Ha valaki horkol, gyakran szeretné tudni, hogy hogyan szabadulhat meg végleg tőle. A horkolás oka mutatja meg, hogy milyen módon lehet megszüntetni. Ezek egyike az életmódváltás. A gyakorlatban ez a dohányzásról való leszokást és az alkoholfogyasztás jelentős csökkentését jelenti. Az is előnyös, ha megváltoztatja az étrendjét, és olyan fizikai tevékenységeket iktat be, amelyek hatására jobban érzi magát. Ez különösen akkor érvényes, ha túlsúlyos. 
 

Horkolásgátló műtét 

Ha a horkolás hosszú távú probléma, amely nemcsak önt, hanem a környezetét is zavarja, és a fenti tanácsok egyike sem segített, akkor lehet, hogy ideje orvoshoz fordulni. Léteznek gyógyszerek horkolás ellen, valamint különböző orrspray-k, amelyek célja a légcső erősítése és a légutak tisztítása. A szakklinikákon lézeres horkolásgátló kezelést is kínálnak, amely egy olyan eljárás, amely során az orvosok lézerrel távolítják el a lágy szájpadlás felesleges részét, és bemetszéseket ejtenek rajta. Ezek a változtatások megerősítik a teljes szájpadlást, és a nem kívánt rezgések többé nem jelentkeznek.
 

Alvási szokások megváltoztatása 

Az alvási szokások és az alvási pozíció megváltoztatása szintén kulcsfontosságú. Ha például a hátán szokott aludni, tanuljon meg inkább az oldalán aludni. A felsőtestének is megfelelő helyzetben kell lennie, amiben a kényelmet és támogatást egyaránt nyújtó horkolás elleni párna vagy ortopédiai párna segíthet. 

Az is segíthet, ha a feje magasabban van, mint a lába. Ezzel csökken a légutakra nehezedő súly. Ezt egy megfelelő párnával is megteheti. 

A környezetnek is nagy hatása van a nyugodt alvásra. Ha például száraz a levegő a hálószobában, az kiszárítja a torkot és a nyálkahártyát, és hozzájárulhat a horkoláshoz. A tiszta környezet, amely mentes a pollenektől, portól, állatszőrtől vagy más allergénektől, amelyek irritálhatják önt éjszaka, szintén segíthet. 
 

Aromaterápia és zuhany 

Mi segíthet még horkolás ellen? Például egy forró zuhany lefekvés előtt. Ugyancsak nagyon hasznos horkolás ellen, akárcsak megfázás esetén, a sós vagy gyógynövényekkel dúsított víz inhalálása. A házi praktikák szerint a horkolás ellen olyan gyógynövények hatnak, mint a menta, a kondurángó és a máriatövis. Az ezekkel a gyógynövényekkel készült víz szépen ellazítja a légutakat. Kipróbálhat különböző illatosított relaxációs gyertyákat vagy aromadiffúzort is.   
 

Horkolás nőknél 

A nőket sem kerüli el a horkolás. A nők 15%-a szenved horkolástól.  
 

Horkolás terhesség alatt 

A horkolásnak több oka is lehet a terhesség alatt. Ilyen a súlygyarapodás és a háton alvás egész éjszaka. A horkolásnak a szülés után meg kell szűnnie.  
 

Horkolás férfiaknál 

Általános tény, hogy a férfiak gyakrabban horkolnak, mint a nők. Összességében a férfiak 25%-át érinti a horkolás. Ennek oka az eltérő légúti anatómia, de például a magasabb alkoholfogyasztás vagy a cigarettázás is. 
 

Horkolás gyermekeknél 

A gyermekeknél a horkolás enyhébb alvászavarnak minősül. A fő okok ugyanazok, mint a felnőtteknél. Másodlagos ok lehet az elhízás. A horkolást gyakran kinövik a gyerekek. Azonban érdemes orvoshoz fordulni, hogy kizárja az alvási apnoét.