[email protected]
+36 703460447
Ügyfélszolgálatunk hétfőtől péntekig 9:00 és 15:00 közt érhető el
Menü Bezár
0 0 Ft
Az Ön kosarába eddig még nem került semmi
Kezdőlap Blog Tippek egészséges alváshoz Mi az a fehér zaj és hogyan segít az elalvásban?

Mi az a fehér zaj és hogyan segít az elalvásban?

Nem tud elaludni? Fáradtan ébred, annak ellenére, hogy minőségi matracon vagy párnán alszik? A probléma a környezet lehet, amely egész éjszaka zavarja az alvását. A fehér zaj segíthet! Nemcsak a megnyugtathatatlan csecsemők anyukáinak van vele tapasztalata, hanem sok felnőttnek is, akik nehezen alszanak el.

Mi az a fehér zaj? 

A fehér zaj (angolul white noise) egy nem zavaró, monoton háttérzaj, amely elnyomja a többi hangot. Ha éjszaka felébred valamilyen zajra, valójában nem maga a zaj az oka, hanem a zajszint változása. Az agy tehát a környező hangok intenzitásának vagy hangerejének változására reagál. 
 

A fehér zaj lényege 

Észrevette már, hogy amikor egy teljesen csendes szobában alszik el, minden hangot hall a házban? Hallja a szomszéd szobában ketyegő órát, a kint elhaladó autókat, és így tovább. Az agya rögzíti és feldolgozza ezeket a hangokat. Minden alkalommal, amikor elalszik, a hangosabb zajok felébreszthetik, vagy befolyásolhatják és megzavarhatják az alvását, még akkor is, ha nem ébred fel rá teljesen. 
 

Hogyan segíthet a fehér zaj alváshoz? 

Ha próbál elaludni, a hangszint változása felébresztheti, vagy megakadályozhatja, hogy egyáltalán elaludjon. De ha az elméje egy állandó hangot érzékel, akkor erre a hangra fog összpontosítani, és már nem érzékel más környezeti hangokat. Ezáltal könnyebben elalszik, és az alvását kevésbé fogják megzavarni a hangok az éjszaka folyamán. 

A fehér zaj előállítására például egy hagyományos ventilátort vagy más, monoton, torzításmentes hangot adó eszközt is használhat. De javasoljuk, hogy próbálja ki a számos okostelefonos alkalmazás egyikét. Ha aludni tér, próbálja ki a NiteFan alkalmazást iOS-ra, Androidra pedig például a White Noise Free ingyenesen letölthető alkalmazást.  

Miután kellemes légkört teremtett az alváshoz a fehér zajjal, észre fogja venni, hogy a normál esetben hallott hangok alig észrevehetőek, és hogy minden reggel kipihentebben fog ébredni. 
 

Fehér zaj újszülöttek és kisbabák elaltatásához 

A babazene fehér zaj előnye, hogy csökkenti a többi zajt. Ezért nagyszerű eszköz a szülők számára. Ha baba fehér zajt játszik az újszülötteknek vagy akár az idősebb gyermekeknek, csökkenti annak kockázatát, hogy a környezeti zajok felébresszék őket. A babák gyorsabban elalszanak, és nem ébreszti fel őket a mindennapok zaja, így akkor is folytathatja a napját, ha a baba alszik. Például fehér zaj eső vagy fehér zaj tenger lehet jó választás. Vészhelyzetben porszívóval is létrehozhat fehér zajt, csak ügyeljen a hangerőre. 
 

Fehér zaj –⁠ káros is lehet? 

A fehér zaj lejátszása gyermekeknek sem mentes a szabályoktól. A fehér zajt alacsonyabb hangerőn kellene lejátszani. A hangos zaj, bármilyen is legyen, nem tesz jót a gyerekek fülének. Tehát milyen hangerőn kell lejátszani? Az alapszabály az, hogy olyan hangosan játsszuk le, hogy még mindig tudjunk beszélgetni a partnerünkkel, és gond nélkül halljuk egymást.  

Más esetekben a fehér zaj káros hatása nem mutatható ki.