[email protected]
+36 703460447
Ügyfélszolgálatunk hétfőtől péntekig 9:00 és 15:00 közt érhető el
Menü Bezár
0 0 Ft
Az Ön kosarába eddig még nem került semmi
Kezdőlap Blog Matracokról Hogyan válasszunk párnát és matracot allergiában szenvedőknek?

Hogyan válasszunk párnát és matracot allergiában szenvedőknek?

Egyáltalán nem kellemes otthon allergiás rohamot kapni, különösen akkor, amikor ágyba bújunk és pihenni szeretnénk. Mi a teendő ilyen pillanatban, illetve milyen matrac és párna ajánlott az allergiában szenvedőknek?

Mi okozza az allergiát – az atka 

Mik azok az atkák? 

A poratkák szabad szemmel nem láthatóak, mégis együtt élnek velünk otthonainkban. A háztartásunkban leggyakrabban előforduló atka a házi vagy az amerikai poratka. De kamraatkával is találkozhatunk. 

Ezek az élőlények az ágyunkban, a függönyeinken és a szőnyegeinkben találhatóak. Egy gramm por akár kétezer atkát is tartalmazhat. Maguk az atkák nem okoznak allergiát. Ami az allergiát kiváltja, az az ürülékük, ami a porral együtt repül a levegőben. Így kerülnek kapcsolatba a nyálkahártyánkkal és irritálják azt. 
 

Hogy kerülnek a matracba? 

Miért pont a matracban vannak az atkák? Az atkák lehámló bőrdarabkákkal táplálkoznak. Ezeket egész nap hullatjuk magunkról, csakhogy a nap nagy részét mozgásban töltjük, különböző helyeken. De hol töltünk naponta több órát egyhelyben és így a régi bőrünk itt gyülemlik? Ez a hely nem más, mint az ágy, mégpedig a matrac. Az atkák szeretik a meleg és nedves környezetet. Mi nemcsak melegítjük az ágyunkat, hanem izzadunk is benne. Ezért ez a hely számukra az ideális élőhely. Ha pedig a matracunknak nem viseljük gondját úgy, ahogy kellene, ez a probléma csak fokozódik. 
 

Melyek az allergia tünetei?  

Atkaallergiáról beszélünk, ha az alábbi állításokra, akár csak egyre is, pozitív választ adunk. 
  • Nehezen lélegzem az orromon keresztül. 
  • Tüsszögőrohamaim vannak és folyamatosan náthás vagyok. 
  • Gyakran pirosak a szemeim, viszketnek, vagy gyakori nálam a kötőhártya-gyulladás. 
  • Rendszeresen érzek viszketést az orromban, torkomban vagy füleimben. 
  • Gyakran van olyan érzésem, hogy a légutaim váladékkal telik. 
  • Száraz, késztető köhögés kínoz. 
  • Nyomást érzek a mellkasomon. 
  • Légzés közben hörgő vagy sípoló hangokat adok ki. 
  • Viszket a bőröm, ekcémám van. 
Ezen tünetek mindegyike jelenthet atkaallergiát. Ha ezek közül a tünetek közül bármelyik jelentkezik nálunk, érdemes orvoshoz fordulni.
 

Befolyásolhatják az atkák az allergiában nem szenvedők egészségét is? 

Az allergia azért jelentkezik nálunk, mert genetikai hajlamunk van rá. Van, akinek születésétől kezdve allergiája van, másoknál pedig későbbi korban is előjöhet, például stresszre való reakcióként. Az allergiáért felelős lehet a környezet is, amelyben élünk. Ha ismételten kapcsolatban vagyunk az allergénekkel és genetikai hajlamunk van erre a betegségre, előbb vagy utóbb jelentkezni fog. Tehát, ha hosszabb ideig ki vagyunk téve az allergének hatásának, ettől akár „el is kaphatjuk” az allergiát. 
 

Hogyan gondoskodjunk a matracról az atkákkal szemben?  

Az allergiában szenvedők matracát rendszeresen kell tisztítani. Ha a matracunkon van matracvédő és hipoallergén huzat, könnyebben kordában tudjuk tartani az atkákat. Az ágyneműt minden 14 napban át kellene húzni. A huzatot és a matracvédőt javasolt 60 vagy magasabb Celsius-fokon mosni. Magasabb hőfokon nemcsak az élő atkákat semmisítjük meg, hanem az ágyneműt az ürüléküktől is megtisztítjuk. Ha már cseréljük az ágyneműt, érdemes egyúttal a matracot is kitisztítani. Arról, hogy hogyan kell tisztítani a matracot, itt olvashat. 

Az allergia tüneteit a hipoallergén paplanok és párnák is segítenek enyhíteni, amelyek tölteteiben nem maradnak benn az allergének. A hipoallergén paplanok többsége egyszerűen kimosható a mosógépben. És bár a hipoallergén párnák nem moshatók, mert különböző habszivacsfajtákból készülnek, sokuknak magas hőmérsékleten mosható huzatja van. Ha erősebb allergiában szenvedünk, érdemes hipoallergén ágyneműt is használni, amely szintén segíthet enyhíteni a betegség tüneteit. 
 

Milyen matrac felel meg az allergiában szenvedőnek? 

Először is el kell mondani, hogy a hipoallergén matracok minden allergiában szenvedőnek alkalmasak. Ezért nem kell külön hipoallergén matracot keresni az „atkaallergiában” szenvedő betegeknek. És melyek a legmegfelelőbbek? 

Sok olyan matrac van, amely megfelelő lehet az allergiában szenvedőknek. A kínálatot azzal szűkíthetjük, ha megvan a kedvenc matrackeménységünk. A matrackeménységet 1-től 5-ig terjedő skálán jelöljük, miközben az 1-es a legpuhább érzetet jelöli. Az 1-es és 2-es keménységet azoknak ajánljuk, akik az oldalukon aludnak vagy szeretnek a fellegekben aludni. De nem alkalmas például az idősebbeknek és a gyerekeknek. A 2 – 4 keménység a hason alvóknak ajánlott, illetve a már említett idősebb személyeknek. A 4-es és 5-ös számmal jelölt legkeményebb matracok azok számára jelentik a legjobb megoldást, akik háton fekve aludnak és szeretnek kemény felületen aludni. A gyerekek számára is alkalmasak, mert az ő gerincüknek fokozott alátámasztásra van szüksége. 

Ha már tudjuk, melyik keménység a legmegfelelőbb számunkra, habszivacs vagy rugós matracok közül válogathatunk tovább. A napjainkban nagy népszerűségnek örvendő habszivacs matracok gyakran egyszerre többfajta habszivacs kombinációjából állnak. Ennek köszönhetően fokozott kényelmet biztosítanak az alvás során. Az új rugós matracok ugyanolyan alvásminőséget nyújtanak, mint a habszivacs matracok. Ez a tulajdonságuk a táskarugóknak köszönhető, amelyek nem közvetítik a mozgást. 
 

Hogyan válasszunk matracot 

A fentebb említett kritériumokon kívül matracválasztáskor a testsúlyunkat is figyelembe kell venni. Némely matracok testsúlykorlátja mindössze 90 kilogramm. Ha ilyen matracon alszunk, viszont a testsúlyunk nagyobb, nemcsak a matracra vonatkozó garanciát veszítjük el, hanem a matrac tulajdonságait is. 

A következő szempont, amelyet a vásárlás előtt tisztázni kell, az a matrac mérete. A szélesség a meglévő ágy méretétől, a hossza pedig az ön magasságától függ. Ha lefekszünk a matracra, a fejünket a párnára tesszük és kinyújtjuk a lábainkat, a matrac végének körülbelül húsz centivel kell lennie a lábfejünktől. Amennyiben ez nem így van, hosszabb vagy rövidebb matracra van szükségünk.
 

Legkelendőbb hipoallergén matrac és miért 

A webáruházunkban lévő hipoallergén matracok közül a habszivacs matracok a legkeresettebbek, különösen azok, amelyek egyszerre több habszivacsfajta kombinációjából állnak, az ún. szendvics matracok. Ennek köszönhetően szükségleteinkre szabott matracot tudunk választani. Ha a matracot megfelelően kombináljuk a hipoallergén párnával, allergiás reakciók nélküli, minőségi alvást biztosíthatunk magunknak sok éven át. 
 

Legkeresettebb hipoallergén matracok 

MEMORY BASIC matrac anatómiai zónákkal 90x200 cm

Raktáron
248 990 Ft