[email protected]
+36 703460447
Ügyfélszolgálatunk hétfőtől péntekig 9:00 és 15:00 közt érhető el
Menü Bezár
0 0 Ft
Az Ön kosarába eddig még nem került semmi
Kezdőlap Blog Matracokról Mit takar a matrac tisztítása és miért csináljuk rendszeresen?

Mit takar a matrac tisztítása és miért csináljuk rendszeresen?

A matracokkal időnként még a poklot is megjárjuk. Gyakran leöntjük, éjszakánként orrvérzésünk lehet, vagy éppen a kisbabánk pisil a matracra. Az ilyen foltok tisztítása macerás, de ne essen kétségbe, csak néhány trükk kell, és újra olyan lesz, mintha új lenne.

Miért kell a matracot rendszeresen tisztítani 

Mindannyian izzadunk. Mondjuk, amikor betegek vagyunk vagy éppen melegünk van. Ezt lehetetlen elkerülni. És ilyenkor könnyen megesik, hogy a matrac bűzleni kezd. Nemcsak az izzadtságtól válhat büdössé, hanem az ételmaradékoktól vagy a kiömlött italoktól is. A rendszeres tisztítás meghosszabbítja a matrac élettartamát és eltávolítja belőle a rossz szagot.  

Hogy tisztaságban aludjunk, elengedhetetlen a kimosott párna és paplan, ezért magától értetődő, hogy takarításkor nemcsak az ágyneműt, hanem az ágyhuzatot is bedobjuk a mosógépbe. Ezt követően készítsen elő egy porszívót, egy vödröt és egy rongyot. Első lépésben alaposan porszívózza ki a matracot. De ha azon töpreng, hogy hogyan tüntesse el a poratkákat a matracából, egy nagy teljesítményű porszívó nem csak a port, de ezt a problémát is megoldja. Ezért javasolt az allergiásoknak, hogy gyakrabban porszívózzák a matracot. 
 

Milyen matractisztító készítményeket használjon 

Ha a háztartásában nem szeretne felhalmozni egy csomó hatástalan tisztítószert, válasszon olyan készítményt a matrac tisztítására, amelyet a matrac eladója kínál. Ennél a készítménynél nem történhet meg, hogy nem megfelelő módon fogja a matracot kitisztítani. Ugyanakkor a terméknek bármilyen folttípust univerzális módon kell tisztítania.  

De ha nem akar semmilyen készítményt vásárolni, akkor használhat olyan dolgokat is, amelyeket nagy eséllyel otthon is megtalál. Ha ezeket az összetevőket otthon is tartja, akkor már nagyjából megnyerte a csatát:  
  • hidrogén-peroxid,  
  • szódabikarbóna  
  • és mosószer.  
 

Hasznos tanácsok a matrac tisztításához 

A következő bekezdésekből megtudhatja, hogyan tisztíthatja matracát ez előbb említett összetevőkkel. 

Ebben a szakaszban le kell venni a huzatot és ki kell porszívózni a matracot. A folyamat pedig annak függvényében változik, hogy milyen folttípusoktól szeretne megszabadulni.  
 

Hogyan tisztítsuk meg a matracot a vizelettől 

Ha a matrac pisis, keverje össze a szódabikarbónát, a 3%-os hidrogén-peroxidot és a mosószert. Keverje össze a peroxidot és a szódát 5:1 arányban, és adjon hozzá két csepp mosogatószert. Kenje a keveréket a foltra, és hagyja megszáradni súrolás nélkül.  

Ha ez nem tisztítja meg a matracot a vizelettől, akkor próbálja ki a mosópor (a legjobb, ha nincs benne fehérítő) és a víz keverékét. A. Vigye fel a foltra, és hagyja rajta fél órán át. Majd egy kanállal kaparja le. Következő lépésként áztasson be egy rongyot peroxidba, majd helyezze a foltra. 

Akár az egyik módszer, akár a másik válik be, a keverék kiszáradása után mindig porszívózza ki a matracot. 
 

Hogyan tisztítsuk ki a vért a matracból 

Soha ne használjon meleg vizet a vérfoltokra. Elsősorban mindig hideg vízzel kezelje, hogy a vér ne száradjon be. Ezután ismét keverje össze a peroxidot, a szódát és a mosószert. Ebben az esetben egy csésze peroxidhoz tegyen egy evőkanál szódát és egy evőkanál mosószert. Ezt a kenhető állagú masszát kenje rá a foltra. Ha megszáradt, porszívózza ki a matracból. 
 

Hogyan előzzük meg a matracfoltokat 

Hogy legközelebb ne kelljen a matracán a foltokat tisztítania, érdemes beszereznie egy matracvédőt. A matracvédő megvédi az ágyat a szennyeződésektől és a sérülésektől, és meghosszabbítja az élettartamát. Minden szülő álma egy vízálló matracvédő, amely megvédi az ágyat a vizelettől, a vértől és a kiömlött italoktól. Vásárláskor ügyeljen arra, hogy az valóban matracvédő legyen, és ne topper. A topper egy fedőmatrac, amit valójában a meglévő matrac fekvőérzetének a megpuhítására használnak.   

Ha még mindig nem tudja, hogyan tisztítsa ki a matracfoltokat, nyugodtan forduljon a kereskedőjéhez, vagy keressen egy matractisztító szakembert.