[email protected]
+36 703460447
Ügyfélszolgálatunk hétfőtől péntekig 9:00 és 15:00 közt érhető el
Menü Bezár
0 0 Ft
Az Ön kosarába eddig még nem került semmi
Kezdőlap Blog Matracokról Hogyan válasszon matracot a babának?

Hogyan válasszon matracot a babának?

A baba számára megfelelő matrac kiválasztása különösen fontos, mert a puha gyermekcsontoknak és ízületeknek alvás közben nagyon jó támaszra van szükségük. Olvassa el, milyen feltételeknek kell megfelelnie a kiságyba kerülő matracnak és válasszon olyat, amelynek köszönhetően nemcsak az apróság, hanem ön is jobban kialhatja magát.

A keményebbet keresse

A kisbaba matraca nem lehet puha

Az 1-től 5-ig terjedő keménységi skálánkon középkemény vagy kemény, legalább 3-as, de nyugodtan akár 4-5-ös jelölésű matracot válasszon. Nálunk a gyermek matracok kínálatában ezekből talál a legtöbbet.
A babák teste folyamatosan növekedésben van, és jó alátámasztást igényel – ha a baba belesüpped a túl puha matracba, az a fejlődő gerinc és a puhább csontozat miatt nem megfelelő megoldás.
Természetesen, a matrac nem lehet kőkemény sem, mert az ilyen matracon a gyermek nem tudna aludni és csak forgolódna. Ilyen matracokat viszont nálunk nem talál.

Soha ne vegyen a kisbabának zónás matracot. Az alvás során a testre kifejtett nyomásnak egyenletesnek kell lennie, és mivel a baba éjszaka különböző módon változtatja helyzetét, a zónák ott fejthetnék ki hatásukat, ahol nem kellene. Legyen körültekintő akkor is, ha ön alszik zónás matracon, a babát pedig magához veszi az ágyába.


Milyen anyagból készült matracot válasszon a kiságyba?

Hogy a matrac a baba testét megfelelően alátámassza, rugalmasnak kell lennie. Ezért minden nálunk kapható matrac rugalmas maggal rendelkezik. Melyik matrac lesz tehát a baba számára a legjobb?


Nagyméretű NEM kókuszmatrac

Egy modern kori fáma a kókusz alapanyag. Ez egy olyan hulladékanyag, amelyet vízhatlan ragasztóval ragasztanak össze. Ez azt jelenti, hogy a természetes szálak légáteresztő képessége korlátozott, és megnő az allergének, poratka, sőt a penész kialakulásának is a kockázata. Ráadásul ez a helyzet a „kőkemény” matrac esetében is. Ebből következik, hogy a kókuszrost matracok általában nem megfelelőek. Ez az alapanyag kizárólag a felnőtt matracokhoz használható, és ebben az esetben is csak nagyon óvatosan és korlátozott mértékben.


A kifejezetten memóriahabból készült matrac nem megfelelő

A gyermek testének szilárd matracra van szüksége a gerinc megfelelő fejlődéséhez és az egészségesen fejlődő hátizmokhoz. A matracnak nem szabad engednie a testnek, hanem inkább támogatnia kell azt, ugyanakkor bizonyos szintű alvási kényelmet kell biztosítania a baba maximális kényelméért. Egyúttal a babák és a kisgyermekek az alvásuk során sokkal nagyobb mértékben igénylik a felszínes alvást, hogy jobban feldolgozhassák az információkat és mindazt, amit megtanultak. A gyermekeknél mindez (izmok, gerinc, tanulás és az információk osztályozása) pontosan a felszínes alvás fázisában történik.
Emiatt nem ajánljuk a memóriahabot.


Mi a helyzet a kombinált matracokkal?

A kombinált matrac (egyik oldala kemény, a másik memóriahab réteggel) esetén a gyermekeknek 3 éves kortól 13 – 15 éves korukig javasolt a matracnak a nem memóriahabos oldalán feküdni. Tekintve a matracok hosszú élettartamát (egy felnőtt esetében kb. 5 év) és a kis súlyú matracok kismértékű kopását, a gyermekeknél egészen a pubertáskorukig kitart, amikor is megfordíthatják a matracot és a  memóriahab vékony rétegén alhatnak. Ettől a kortól kezdve ez a helyes, mert a szervezet kezd hozzászokni a kényelmesebb alváshoz, a csontok, a gerinc és a gerinc körüli izmok már kifejlődtek, és így a rossz alvási szokások alakulása elkerülhető a pubertáskorban lévő nagyobb gyerekeknél.

Hideghabból (vagy HR habból) készült matrac

A hideghab a legkiválóbb matracanyag a csecsemők és általában a gyermekek számára, éppen elegendő alátámasztást nyújt, ugyanakkor arra készteti a testet, hogy a gerinc és az izmok is egészségesen fejlődjenek. Egyúttal a babák és a kisgyermekek az alvásuk során sokkal nagyobb mértékben igénylik a felszínes alvást, hogy jobban feldolgozhassák az információkat és mindazt, amit megtanultak. Nagyobbak benne a pórusok, ezért könnyebben elvezeti a nedvességet és a hőt. A többi habtól eltérően a hideghab gyártása alacsonyabb hőmérsékleten történik, miáltal mikro levegő-kapszulák maradnak benne, amelyek biztosítják a szükséges légáteresztő képességet (a babák hőszabályozása még nem teljesen kifejlett), és hozzájárulnak a matrac keménységéhez és rugalmasságához. Emellett a matrac nem kínál élőhelyet a poratkáknak és a penésznek.

A hideghabos baba matrac hosszú élettartamú, és a következő gyermeknek is jól jön. Amikor az első gyermek kinövi, mindenképpen jól csomagolja be és tárolja megfelelő módon.

PUR habból készült matrac

A habosított műanyagként is ismert alapanyag, rövid élettartammal és kedvezőtlen higiéniai tulajdonságokkal. A PUR habmatracok a legolcsóbbak közé tartoznak, így vásárlásukkal pénzt spórolhat. Rövid távú alvásra is használható, de általában nem ajánlott.
 

A baba matrac vastagsága és méretei

A matrac magasságának legalább 10-15 cm-nek kell lennie, különben túl merev vagy puha lesz.
A baba matracát mindig pontosan a kiságy belső méretei vagy a gyermek ágyának méretei alapján válassza ki. A kiságy szerkezete és a matrac közt semmilyen szabad térnek nem szabad lennie, mert abba a kisbaba keze vagy lába beszorulhatna.


A legkeresettebb baba matrac 120 × 60 cm-es

Hogyan is ne lenne az, hisz a kiságyak leggyakoribb méretéről van szó. A 120 × 60 cm-es gyermek matrac megközelítőleg gyermek hároméves koráig tart ki, ezután nagyobb változatot kell választani – 140  70 cm-es vagy 190 × 90 cm-es gyermek matracot.
Abban az esetben, ha a csemetéjének az ügyes apuka vagy nagyapa atipikus méretű kiságyat készített, ne csüggedjen. Az AzAlvásért webáruházban lehetősége van méretre csináltatni matracot, csak keressen fel minket bátran


Szerezze be babájának az Azalvásért legjobb matracait.

Nos, akkor melyik lesz?Baby White baba matrac kiságyba, 60 × 120 cm

A Baby White matracon való alvást követően babája mosolyogva fog ébredni. A hideghab rugalmasságának köszönhetően a matrac támasztja a gyermek testét, és mivel jól szellőzik, az atkáktól sem kell tartania. A matrac hipoallergén és könnyedén lehúzható huzattal van ellátva, amelyet bármikor ki is moshat.
! Ez a matrac a baba légzésfigyelő készülékével is kompatibilis. Babák által tesztelve ! 

 

SILVER MIND matrac 90x200 cm mamóriahabból és ezüsttel a huzatban