[email protected]
+36 703460447
Ügyfélszolgálatunk hétfőtől péntekig 9:00 és 15:00 közt érhető el
Menü Bezár
0 0 Ft
Az Ön kosarába eddig még nem került semmi
Kezdőlap Blog Alvásról Milyen hatással van a sport az alvásminőségre?

Milyen hatással van a sport az alvásminőségre?

Az alvás alapvető fiziológiai szükséglet, amely során a test regenerálódik, feltöltődik és ellazul. Ha alváshiányban szenvedünk, az jelentős hatással van az egészségünkre és a fizikai állapotunkra, és természetesen a sportteljesítményünkre is. Minden sporttevékenységhez energiára van szükség, ami nélkülözhetetlen a sikeres edzéshez, és ez különösen fontos akkor, ha az alváshiány miatt kimerültek vagyunk. A kipihent szervezet hatékonyabban teljesít, míg, ha nem aludtunk eleget, sokkal nehezebb jó eredményeket elérni.

A sport kimerít

Az alvásminőség hatással van a fizikai teljesítményre, de igaz ez fordítva is: a sport is befolyásolhatja az éjszakai pihenést. A fizikai aktivitás fáradtságot okoz, hiszen az izmok elfáradnak, a test kimerül. Ha fizikailag megerőltettük magunkat, az ágyba zuhanva szinte azonnal álomba merülhetünk, ami általában mély alváshoz vezet. Ilyenkor a szervezet regenerálódik, feltöltődik energiával, és másnapra az izomfájdalom is enyhülhet, készen állva a következő kihívásra.


Amikor nem jön álom a szemünkre

Előfordul azonban, hogy a sportolás után a test túlságosan aktív marad, és hiába érezzük magunkat kimerültnek, mégsem tudunk elaludni. A test "túlpörög", és az alvás nem következik be azonnal. Ilyenkor éjszaka felszínesen alszunk, gyakran felébredünk, és az alvás minősége romlik. A mély, pihentető alvás elmaradhat, ami csak a következő éjszaka folyamán tér vissza, amikor a szervezet végre regenerálódik.

A bajnokok matraca

A sportolók matraca

Az aktív sportolóknak kifejezetten fontos a megfelelő matrac kiválasztása. Az olyan matracok, amelyek masszázsfunkcióval rendelkeznek, serkentik a vérkeringést, és segítenek az izmok regenerálódásában. A gerinc és a nyaki csigolyák megfelelő alátámasztása is kiemelten fontos, ezért érdemes merevebb érzetű, anatómiai zónákra osztott matracot választani. Ez segít abban, hogy a testsúly egyenletesen eloszoljon a matracon, ami kényelmesebb alvást biztosít.

Egy másik fontos tényező a hőszabályozás. A sportolók különösen értékelhetik a matracok hőmérséklet-szabályozó tulajdonságát, amely biztosítja, hogy az ágyban az éjszaka folyamán se legyen túl hideg, se túl meleg. Ha szeretne álmai matracát megtalálni, látogasson el Az Alvásért üzletekbe, ahol szakértőink segítenek kiválasztani az Önnek legmegfelelőbb megoldást!