[email protected]
+36 703460447
Ügyfélszolgálatunk hétfőtől péntekig 9:00 és 15:00 közt érhető el
Menü Bezár
0 0 Ft
Az Ön kosarába eddig még nem került semmi
Kezdőlap Blog Matracokról Rugós vagy habszivacs matrac: melyik a jobb?

Rugós vagy habszivacs matrac: melyik a jobb?

Az egyik démonizált, a másikról ódákat zengenek. Amikor matracvásárlásra kerül a sor, gyakran a lehetőségek tengerében fuldokolva és előítéletektől befolyásolva érkeznek a vásárlók. Mikor érdemes rugós és mikor habszivacs matracot vásárolni? Vagy automatikusan arra kell hagyatkoznia, hogy a habszivacs jobb? Megtudhatja, ha továbbolvassa cikkünket.

Habszivacs matrac 

Napjainkban a habszivacs matracok többfajta habszivacs kombinációjával készülnek, ezért is nevezik őket többrétegű szendvicsmatracnak. Több fekvési lehetőséget is kínálnak, ezért ebből a matractípusból valóban mindenki kiválasztja a neki valót. 

A habszivacs matracok minden keménységi fokozatban kaphatók, ezért nem kell amiatt aggódnia, hogy az ön számára ez a fajta matrac túl puha lenne. Egy személy számára a hagyományos méretű habszivacs matrac 90×200 cm, a párok számára pedig a 180×200 cm méretű habszivacs matrac alkalmas.
 

Milyen típusú habszivacs matracaink vannak? 

AzAlvásért matracaiban akár háromféle habszivacsot is talál. Mindegyiküknek más-más tulajdonságai és előnyei vannak. A szendvics habszivacs matrac esetében leggyakrabban a memóriahabot és a HR hideghabot kombinálják. Ezzel szemben a PUR hab a HR habszivaccsal kombinálva található meg. És mit is jelentenek az egyes megnevezések? 

A PUR rövidítés a habszivacs nevében a szivacs anyagára utal. Ez pedig a poliuretán. 

A HR habszivaccsal hideghab néven is találkozhat. A HR az angol High Resilience szókapcsolatból származik, ami ennek az anyagnak a nagyfokú tartósságára utal. A hideghab elnevezés pedig a gyártási módszerrel függ össze, ugyanis ennek a habszivacsnak a gyártása, a többi habszivacshoz viszonyítva, alacsonyabb hőmérsékleten történik. 

A memóriahab az eddigi legismertebb, matracokban használt habszivacs típus. Lusta hab, viszko-elasztikus vagy viszko hab elnevezések alatt is találkozhatunk vele. 
 
Gyakori kérdés, hogy a 7-zónás matrac 7 különböző anyagot tartalmaz-e. Egyáltalán nem. Ez annyit jelent, hogy az egyes zónákban úgy változik a matrac keménysége, hogy a vállak és a csípő táján illeszkedjen, a test többi részén pedig épp ellenkezőleg, támaszt biztosítson. 
 

Az egyes habtípusok tulajdonságai 

Minden egyes habszivacs-típus más-más tulajdonságokkal rendelkezik. Nézzük meg az alapvető tulajdonságbeli eltéréseket. 
 
A PUR habból készült matracok kis súllyal és alacsony árral büszkélkednek. Ideálisak a gyakori költözésekhez, például nyaralókba vagy diákotthonokba, miközben megfelelő kényelmet biztosítanak. 

A hideghabból készült matracok az alacsony gyártási hőmérsékletnek köszönhetően rendkívül szellősek. Ez a levegő mikrokapszuláinak köszönhető, amelyek a matrac belsejében vannak. A légáteresztésnek kulcsfontosságú szerepe van a matrac jó állapotának megőrzésében. De, ami a legfontosabb, hogy a légáteresztésnek köszönhetően a HR habszivacsból készült matracon kevésbé fog izzadni. 

A memóriahabból készült matracok fő tulajdonsága, hogy csodálatosan igazodnak a testhez, így a matrac sokkal kisebb ellennyomást fejt ki a testére és rendkívül kényelmes alvást biztosít. Mivel nem hoznak létre nyomópontokat, ezen a matracon való alvás során a szervezet teljes regenerációjára kerül sor. 
 

Rugós matracok 

Egészen biztosan emlékszik még a régi rugós matracokra… Akkor most gyorsan felejtse el őket. A mai rugós matracok a habszivacs matracokhoz hasonló kényelmet biztosítanak, ráadásul plusz előnyeik is vannak. Ez hogyan is lehetséges? Úgy, hogy a régi bonellrugók helyett ma már táskarugókat használnak, amelyeket gyakran kombinálnak különböző habokkal és további anyagokkal is.
 

Milyen típusú rugósmatracaink vannak? 

AzAlvásért üzletében csak olyan rugós matracokat árulunk, amelyek minőségi anyagból készülnek minőségi kialakításban. Az egyik ilyen kialakítás épp a táskarugós. Minden rugó külön textiltáskában van elhelyezve, amely védi a rugót a sérüléstől. 

Továbbá vannak hibrid matracaink is, amelyek a rugót hideg- vagy memóriahabbal kombinálják, illetve a rugót természetes anyagokkal egyesítik, mint például latexszel vagy selyemmel. Némely matracfajta önhordó szerkezetként is működhet, tehát az ágyrács típusa nem befolyásolja az alvás minőségét. 
 

Az egyes kialakítások tulajdonságai 

A táskarugók legfőbb előnye, hogy minimálisra csökkentik a mozgás átvitelét egyik pontból a másikba. Ezért az ilyen matracok alkalmasak dupla ágyakba is, ugyanis a párok nem fogják egymást ébreszteni forgolódásukkal. 

A hibridmatracok egyesítik a rugókat a habszivaccsal vagy természetes anyagokkal. A rugók fokozott légáteresztést biztosítanak, a további anyagok pedig az alvás magasfokú kényelméről gondoskodnak. Például a rugók és a memóriahab kombinációja remek megoldást jelent azok számára, akik nem tudják eldönteni, hogy milyen fajtájú matracot vásároljanak. 
 

Az egyes matracfajták előnyei és hátrányai 

A habszivacs matrac hátránya a kevésbé jó légáteresztés. Bár a hideghabból készült matracok minden habszivacs matracfajta közül a legjobb légáteresztők, mégsem éri el a rugós matracok légáteresztését. 
 
A rugós matracok hátránya a mozgásátvitel. Bár a táskarugók az átvitel nagy részét kiküszöbölik, nem vetekedhetnek a habszivacs matracokkal. Éppen ezért a hibrid matracok azok számára alkalmasak, akik nem akarnak engedni a légáteresztésből, sem a mozgásátvitel mérsékléséből. 
 

A rugós vagy a habszivacs matrac a jobb? 

A rugós kontra habszivacs matrac harcnak nincs egyértelmű győztese. Minden attól függ, hogy mi az, amit elvár matracától. Ezért, ha ez a cikk nem segített önnek a választásban, látogasson el AzAlvásért valamelyik üzletébe és kérjen tanácsot kollégáinktól. A telefonos ügyfélszolgálatunkon is rendelkezésére állunk. Alvásszakértőink egészen biztosan segítenek önnek dönteni a rugós és habszivacs matrac közt.