[email protected]
+36 703460447
Ügyfélszolgálatunk hétfőtől péntekig 9:00 és 15:00 közt érhető el
Menü Bezár
0 0 Ft
Az Ön kosarába eddig még nem került semmi
Kezdőlap Blog Matracokról Milyen gyerekmatracot válasszunk az idősebb gyerekeknek?

Milyen gyerekmatracot válasszunk az idősebb gyerekeknek?

A gyerekek alvása lényegesen különbözik a felnőttekétől. Tudja, mire kell odafigyelni a gyerekmatrac kiválasztásánál? Mi minden befolyásolja a matrac minőségét és hogyan segítheti gyermekei egészséges alvását? Nemcsak ezekre a kérdésekre kap választ, ha elolvassa az alábbi cikkünket.
A kisgyermekek esetében az alvás minősége befolyásolja mentális jólétüket és egészségüket. Alvás közben a gyerekek nemcsak pihennek, hanem nőnek és fejlődnek is. Az egészséges növekedéshez és fejlődéshez jó minőségű matracra van szükségük – ezzel nem luxusmatracra gondolunk, hanem olyanra, ami megfelel és kielégíti sajátos szükségleteiket. 
 

Hogyan válasszunk matracot idősebb gyereknek 

Amikor a gyerek egy kicsit megnő és már kb. 100 cm magas, elérkezett az idő arra, hogy 90x200 cm-es matracot kapjon. A gyerek hátgerincének helyes fejlődése érdekében alapvető fontosságú, hogy olyan matracot válasszunk neki, amely jó minőségű és szilárd alátámasztást biztosít. Ezért a gyerekek számára ideálisak azok a matracok, amelyek jó minőségű poliuretán habszivacsból (ún. hideghabból) készülnek közepes és nagyobb keménységgel. Ha szeretne hosszabb távon tervezni, érdemes kétféle keménységet kínáló matracot venni. A gyerek 15 éves koráig alhat a matrac hideghabos oldalán, majd válthat a matrac egyszerű, másik oldalára történő átfordításával, amelyben memóriahab van. 

A minőségi alvás szempontjából nem kevésbé fontos a matrachuzat sem. Jó lenne, ha lehúzható és legalább 40 °C-on mosható lenne. 
 

Hogyan válasszuk ki a gyerek matracának méretét 

Ha a kisbabáknál kezdjük, a kiságyba való matracok leggyakrabban 60x120 vagy 70x140 cm méretűek. Webáruházunkban 80x160 cm méretű kiságymatrac is kapható. Ahogy azt a fentiekben említettük, a gyermek 4 éves kora körül ajánlott hagyományos 80x200 vagy 90x200 cm-es matracot venni neki. Azonban rövidített, 90x190 cm-es matrac is beszerezhető, ami meghitteben hathat a gyermekre. 
 

Ágy és ágyrács – érdemes ezeket is megfontoltan választani?  

,Befolyásolja az ágy és az ágyrács típusa az alvás minőségét? Egyértelműen kijelenthetjük, hogy igen. Az ágy esetében kulcsfontosságú, hogy stabil legyen. Nincs annál zavaróbb, nemcsak a gyerekeknél, mint a recsegő, billegő ágy. Az ágyrács akár 20 %-ban befolyásolja az alvás minőségét. Ugyanis a jó ágyrács támogatja a matrac tulajdonságait, ráadásul annak élettartamát is meghosszabbítja. Ezért matracvásárláskor gondoljon arra is, hogy megfelelő ágyráccsal is tökéletesítheti gyermeke álmát. 
 

Matractípusok 

A jó minőségű matrac lehet zónás – ez azt jelenti, hogy a vállak és a medence környékén lágyítottak, a gerinc derékrészénél pedig ellenkezőleg, szilárdabbak. A gyerekmatracok esetében nincs szükség jelentősebb zónázásra és gyakran értelmetlen is, mert a gyerekek növekednek, gyakran különböző pózokba „kuporodnak” az ágyban és előfordul az is, hogy nyugtalanul aludnak. 

Következő típus az egészségügyi matrac, amelynek tulajdonságait tanúsítvánnyal kell igazolni. Az ilyen tanúsítvánnyal rendelkező matrac gyógyászati segédeszközként van nyilvántartva és a Cseh Köztársaságban csökkentett áfakulcs vonatkozik rá. 

Az ortopéd matrac azoknak ajánlott, akik hátproblémákkal küzdenek, és mindazoknak, akik számára fontos, hogy alvás közben helyes pózban legyen a gerincük.
 

Anyagok 

Anyaguk szerint a matracokat habszivacs- és rugós matracokra oszthatjuk. Ha a rugós matracokra irányítjuk figyelmünket, amelyektől oly sokan tartanak, előszöris ki kell hangsúlyozni, hogy a napjainkban kapható rugós matracok sokkal jobb technológiával büszkélkedhetnek, mint a nagyi és nagyapa kunyhójából ismert, régi matracok. A jelenlegi matracokban használt táskarugók nem továbbítják a mozgást a matrac egyik részéből a másikba. A rugó textiltokban van, ezáltal hosszabbodik a matrac élettartama is. A habszivacs matrac különböző anyagokból készül. A legismertebb és legjobb minőségű anyagok közé tartozik a memóriahab vagy a hideghab. 
 

Kiegészítők 

Megfelelő matrackiegészítőt jelent a matracvédő – többrétegű alátét pamut felülettel és PVC bevonattal vagy membránnal az alsó oldalán, ami megvédi a matracot a folyadékok általi szennyeződéstől. Ugyanakkor rendkívül jó nedvességelvezető és légáteresztő képessége van.