[email protected]
+36 703460447
Ügyfélszolgálatunk hétfőtől péntekig 9:00 és 15:00 közt érhető el
Menü Bezár
0 0 Ft
Az Ön kosarába eddig még nem került semmi
Kezdőlap Blog Matracokról Mi a futon ágy, és miért jobb a klasszikus?

Mi a futon ágy, és miért jobb a klasszikus?

Talán hallotta már a futon szót. Ha erre a szóra felvonta a szemöldökét, ne aggódjon, ez nem szitokszó. A futon egy japán stílusú matrac, amelyet a keménysége és a könnyű tárolhatósága jellemez. Ebben a cikkben megismerheti előnyeit és hátrányait.

Mi az a futon ágy? 

A japánok többsége futonon alszik. Éjszaka a futont padlón tartják, napközben pedig a szekrényekben tárolják. Hagyományosan ezt a matracot tatami szőnyegre helyezik, amely lágyítja a futon keménységét. Többnyire természetes anyagokból készül, ezért nagyon kemény. 

Míg Japánban főként futon matracot használnak, addig máshol a futon ágyat részesítik előnyben, amely a régi futon modern változata. Szilárd keretből és a már említett rugalmas matracból áll, amely természetes anyagokból készül, mint például pamut, kókusz, gyapjú stb. Ezen ágyak mérete változó lehet. Ha párjával alszik választhat egy 180×200-as futon ágyat, viszont ha egyedül van, de szeret nyújtózkodni akkor választhat 160×200-as futon ágyat. 
 

A futon ágy előnyei és hátrányai 

A japán futon ágy előnye, hogy kompakt. Ha megfelelő ágyváltozatot választ, akkor elegáns kanapét formálhat belőle. Ez ideális lehet például garzonlakásba vagy közös szállás esetén. Ezért a futon tökéletes választás diáklakásokba. 

Az ilyen ágy hátránya, hogy a természetes anyagok miatt a matracot ablakból vagy erkélyről rendszeresen szellőztetni kell. A futon sok nedvességet szív fel és könnyen penészesedik. Ezért, ha gyakran felejt vagy reggelente siet, ez az ágytípus nem Önnek való. 

Ezenkívül a futon matrac nem alkalmas idősek számára. Nekik ugyanis magasabb matracra van szükségük, hogy könnyen fel tudjanak kelni. 
 

Mennyibe kerül egy futonágy? 

Maga a futon ára az anyagtól függ, amelyből készült. Nagyon olcsón akár háromezerért is kapható, azonban az ártól függ a minősége. Amennyiben a futon különböző anyagok kombinációját tartalmazza ugyanabban az árkategóriában van, mint egy normál matrac. 

Az ágykeret ugyanannyiba kerül majd, mint a normál ágykeret. Az árat az anyag és a design befolyásolja. Lényeges kérdés tehát az, hogy olcsóbb lesz-e egy futon ágy, mint egy európai? Ha a legolcsóbb pamutból készült futont veszi, akkor igen. Viszont nagyobb a penészesedés kockázata. 
 

Milyenek az alternatív ágy lehetőségek? 

Ha alternatív alvástípusokat keres, és a futon nem tetszik, kipróbálhatja például a vízágyakat. Ezek vízzel teli matracokat tartalmaznak, így úgy fog aludni, mintha a vízbe dobták volna. 

A futon alternatívája lehet egy normál ágy ágyráccsal és habmatraccal