[email protected]
+36 703460447
Ügyfélszolgálatunk hétfőtől péntekig 9:00 és 15:00 közt érhető el
Menü Bezár
0 0 Ft
Az Ön kosarába eddig még nem került semmi
Kezdőlap Blog Ágyakról Magas kontra alacsony ágyak: milyen az ideális ágymagasság?

Magas kontra alacsony ágyak: milyen az ideális ágymagasság?

Az ágy magassága több okból is fontos tényező. Ha megfelelően választ, segítheti a helyes légkeringést a helyiségben vagy segít megőrizni a matraca higiéniás normáit. A magasabb ágyakat főként az idősebbek és az allergiában szenvedők értékelik nagyra.

Fekhely magassága kontra ágykeret magassága 

A keret magassága egy olyan adat, amelyet már az ágy vásárlásakor megtud. Viszont nem jelenti az ágy teljes magasságát. Ezt az ágyrács és a matrac magassága is adja. Továbbá vásárláskor azt az adatot is megtudja, hogy milyen mélyen lesz elhelyezve az ágyrács az ágyban. A kézműves ágyak esetében az ágyrács gyakran több magasságban is elhelyezhető, így az ágy teljes magasságát részben ön is meghatározhatja a lehetőségek egyikének kiválasztásával. Ez akkor fog jól jönni, ha idős korában nem szeretne új, időseknek való magas ágyat vásárolni, hanem továbbra is a most vásárolt ágyat szeretné majd használni. 
 
Ha összeadja az ágyrács elhelyezésének magasságát és a matrac magasságát, megtudja a fekhely magasságát. Ezt természetesen magasabb vagy alacsonyabb matrac választásával is tudja módosítani. Magas matracnak számítanak a 24 cm-es és ennél magasabb matracok. A magas matracok tehát kiválóan kompenzálják az alacsonyan elhelyezett ágyrácsot vagy az alacsony ágyat. 
 

Milyen ágymagasságot válasszunk? 

Amennyiben nem ragaszkodik a nagyon alacsony ágyhoz, érdemes magasabb ágyat venni. Ne feledje, hogy a jó minőségű, magas tömörfa ágy időskoráig is kitarthat, amikoris a legnagyobb szüksége lesz rá. Ortopédiai szempontból is az ágy oldalfalának legalább 50 cm-nek kellene lennie. Így az ágy megfelelő magassága a matraccal együtt 50 és 65 cm között mozog. Viszont itt fontos szerepet játszik az ágy tulajdonosának magassága és életkora. A magasított franciaágyat az allergiában szenvedők is nagyra fogják értékelni. Annak köszönhetően, hogy magasabban a padló fölött fognak aludni, nem fogja őket alvás közben irritálni a földön kavargó por. 
 
TIPP: Olvassa el hogyan válasszunk matracot és párnát az allergiában szenvedők számára?  
 
Vásárláskor határozza meg azokat a feltételeket, amelyeknek az ön számára tökéletes fekhely meg kell, hogy feleljen. Ezzel időt spórol meg magának és pontosan fogja tudni, milyen típus lesz vagy nem lesz az igazi az ön számára. A magas amerikai, úgynevezett boxspring ágyak esetében a design fölülkerekedett a gyakorlatiasságon, és így náluk nem talál tárolóhelyet. Amennyiben tárolóhelyre is szüksége van, de nem tetszenek önnek a faágyak, nézzen szét a magas kárpitozott ágyak körül, amelyek tárolóhelyet is kínálnak. Ezzel ellentétben az olcsó magas ágyaknál ez ritkán található meg. 
  

Gyerekágy magassága 

Helyes választás a legkisebbek számára az alacsony gyerekágy? Ha csecsemőről van szó, számára az alacsonyabb gyerekágy megfelelő választást jelent. De mihelyst a gyermek eléri a 100 cm testmagasságot, érdemes beszerezni neki a hagyományos 80x200 cm-es egyszemélyes ágyat. És mivel ezt az ágyat sok éven keresztül használhatják, érdemes elgondolkodni azon, ne vegyenek-e magasabbat. Különösen, ha önök is magasabb ágyon aludnak, nagy valószínűséggel a gyermeküknek is ilyen ágyra lesz szüksége. 

A magas ágyakon kívül magasított gyerekágyak is kaphatók a piacon. Jól jönnek a kisebb gyerekszobákba, ahol helyet szeretne megspórolni. Az ágy alatt lévő teret gyermeke tanulósarokként is használhatja, ha íróasztalt és széket helyez el benne megfelelő világítással. A kisebb gyermekek örülni fognak a játszókuckónak, amelyből egészen nyugodtan még bunker is lehet.  
  

Idősek ágyának magassága 

Az idősebbek számára az 55 cm-es oldalfalmagasság az ideális. Az idősek ágyának matraccal együtt legfeljebb 65 cm-nek kellene lennie. A magasabbaknak alkalmas a felső határ, azaz a 65 cm. Amennyiben csípőproblémákkal küzdő emberről van szó, a csípőműtét után használt ágy magasságával megegyező, azaz 70 cm-es ágymagasság ajánlott. Ugyanis az ágyon való üléskor az ilyen beteg lábait legfeljebb derékszögbe hajlíthatja. 
 

Milyen szerepet játszik a matrac és az ágyrács 

Mint ahogy azt a fentiekben olvashatta, az ágyrács elhelyezése a keretben és a matrac magassága befolyásolják a fekhely teljes magasságát. Amennyiben tehát magasabb ágyat vásárol, de az ágyrács alacsonyan van benne elhelyezve, a matrac pedig alacsonyabb 24 cm-nél, a fekhely magassága valójában nem fog változni.