[email protected]
+36 703460447
Ügyfélszolgálatunk hétfőtől péntekig 9:00 és 15:00 közt érhető el
Menü Bezár
0 0 Ft
Az Ön kosarába eddig még nem került semmi
Kezdőlap Blog Ágyakról Mikor cseréljük le a kiságyat gyerekágyra és hogyan válasszuk ki?

Mikor cseréljük le a kiságyat gyerekágyra és hogyan válasszuk ki?

A gyermekeinknek mindenből a legjobbat szeretnénk adni. Ez ugyanúgy érvényes az ágyukra és kiságyukra is. De hogyan ismerjük fel, hogy a gyermeknek kiságy helyett már ágyra van szüksége? Milyen méretű ágyat vegyünk és mire kell odafigyelnünk az ágy anyagát illetően?

Mikor cseréljük ágyra a kiságyat  

A kiságyak 60×120, 70×140 méretűek szoktak lenni, de nem ritka a 80×160 cm méretű kiságy sem. A kiságy matracok is tehát ugyanilyen méretekben kaphatók. A kiságy nagyjából a gyermek 4 éves koráig elegendő. Ha a gyermek megnő és már megközelítőleg 100 cm magas, amit pont az említett életkor körül ér el, a kiságyat gyerekágyra kell cserélni. 
 

Hogyan válasszunk gyerekágyat 

A gyerekágy kiválasztásának nem kell bonyolultnak lennie. Csak azokat a szempontokat kell figyelembe venni, amelyek egy ágyat ággyá tesznek. Fontos például az ágy anyaga. A szülőknek emellett átfogóan át kell gondolniuk, hogy az ágy illik-e a gyermekszoba környező dekorációjához. Hasonlóképpen át kell gondolniuk a színt és a dizájnt is. 
 

Az ágy mérete 

Milyen méretű ágyat válasszunk ekkor a gyermeknek? A szülő számára legegyszerűbb megoldást a hagyományos egyszemélyes 90×200 cm-es ágy vásárlása jelenti. De nem ez az egyetlen lehetőség, amely rendelkezésünkre áll. Kisebb szobák esetén lefaraghatunk a szélességből. A gyermeknek bőven elég a 80 cm-es szélesség is. De ha szeretnénk felkészülni a felnőtté válására is, és az ágyvásárlást a jövőbe való befektetésnek tekintjük, a 120×200 cm-es méretek is szóba jöhetnek. 
 
Az ágynak sem kell feltétlenül 200 cm hosszúnak lennie. A 80×180 cm-es gyerekágy is megfelelő lehet, amely átmeneti megoldást jelent a kiságy és a hagyományos egyszemélyes ágy közt. AzAlvásért webáruházban 80×190 cm-es ágyak is találhatók, amelyek ugyancsak használhatók. 
 

Az ágy anyaga 

Hogyan válasszunk gyerekágyat, amely ideális esetben a serdülőkort is kibírja? Fontos, hogy ne csak a kialakításra összpontosítsunk, hanem az anyagra is, amelyből az ágy készül. A leggyakrabban használt anyagok a laminált lapok és a tömörfa. Amennyiben azt a költségvetésünk engedi, a tömörfa ágy mindig jó választást jelent. 

A faágyak esetében gyakran kiválasztható a fa színe vagy felületi kezelése, és ennek köszönhetően olyan ágyat választhatunk, amely beleillik a gyerekszobáról alkotott elképzelésünkbe. 
 

Teherbírás 

A gyerekágyak teherbírása általában legfeljebb 120 kg szokott lenni, de olyan gyerekágyat is találunk, amelyeknek nagyobb a teherbírása. Ha nem pótágyas gyerekágyban gondolkodunk, a gyermek testsúlyához hozzá kell számolnunk a saját testsúlyunkat is. Olykor a gyermek igényli, hogy hozzábújjunk vagy mesét szeretne olvasni, ezért olyan ágyat kell beszeretnünk, amely mindkettőnket elbír. 
 

Tárolóhely 

Az ágy alatti tárolóhely egészen biztosan jól fog jönni a gyerekszobába nemcsak az ágynemű tárolására, hanem például a nem használt játékok, sportfelszerelések vagy időszakos öltözékek elhelyezésére is. Egyes tárolóhellyel ellátott gyerekágyak szóba jöhetnek, de nem kell, hogy így legyen. AzAlvásért webáruházban minden az ön preferenciáin múlik. 
 

Biztonságos ágy 

Az ágy nyugodt és minőségi alvást kell, hogy biztosítson gyermekünk számára ahhoz, hogy a nap folyamán zavartalanul foglalkozhasson a játszással és az új dolgok tanulásával. Nekünk pedig attól a tudattól lesz nyugodt az álmunk, hogy a gyermekünk biztonságban van. Ebben segíthet a jó minőségű ágy kiválasztása. 

A biztonságos ágynak jó minőségű kötései és erős szerkezete van. Az emeletes gyerekágyaknál ügyelni kell a korlátokra, hogy valóban szilárdan legyenek felszerelve stb. Továbbá a csúszdával ellátott magasított ágyak esetén arra kell odafigyelnünk, hogy a gyermek elég idős-e ahhoz, hogy ilyen ágya legyen. 
 

Gyerekágyakba való ágyrácsok 

A minőségi alvást nemcsak a megfelelően kiválasztott matrac, hanem az ágyrács is befolyásolja. Ezt a matraccal együtt kellene kiválasztani, mert kihatással lehet annak ortopéd tulajdonságaira. Legolcsóbb változat a léces ágyrács. Ha jobb alvást szeretnénk biztosítani gyermekünknek, egészen biztosan érdemesebb lamellás ágyrácsot beszerezni neki, amely segít elvezetni a matracból a nedvességet, a tologatható foglalatoknak köszönhetően pedig beállítható a matrac keménysége a deréknál. 

TIPP: Olvassa el, hogyan válasszuk ki a matrac keménységét. 
 

Hogyan válasszunk matracot a gyermeknek 

A matrac méretét az ágy mérete alapján válasszuk ki. A 15 évesnél fiatalabb gyermekeknek nem lenne szabad puha matracon aludniuk, ezért számukra a hideghabból készült matrac jelentheti a megfelelő választást, melynek keménysége 4 – 5. A gyerekmatracnak megfelelő alátámasztást kell biztosítania a csemetéink fejlődésben lévő gerincének. 
 

Hol helyezzük el a szobában a gyerekágyat 

Ha már a gyerekágy a matraccal és az ágyráccsal együtt otthon van, jön a következő kihívás, mégpedig az ágy elhelyezése. Az ágyat érdemes úgy elhelyezni, hogy a gyermek lába az ajtó felé nézzen. Tehát ideális az ajtóval szemben lennie. Egy nemrégiben végzett kutatás, amelyben alvásszakértők több mint ezer amerikai alvási szokásait vizsgálták, kimutatta, hogy a legrosszabb hely az ágy elhelyezésére az ajtó mellett van.1 Ezért ezt a helyet inkább kerüljük el.