[email protected]
+36 703460447
Ügyfélszolgálatunk hétfőtől péntekig 9:00 és 15:00 közt érhető el
Menü Bezár
0 0 Ft
Az Ön kosarába eddig még nem került semmi
Kezdőlap Blog Ágyakról Hogyan válasszunk franciaágyat?

Hogyan válasszunk franciaágyat?

Számos oka lehet annak, hogy miért veszünk franciaágyat. A megfelelő kiválasztása azonban kemény dió lehet. A piacon rengetegféle ágytípust találhat. Hogyan válasszon közülük anélkül, hogy beleőrülne? Erről adunk tanácsot ebben a cikkben.

Franciaágy típusok 

Biztosan találkozott már a boxspring franciaágy kifejezéssel, amelyet néha amerikai ágynak is neveznek. Ez az elnevezés azért született, mert Amerikában nagyon népszerű. A különbség az amerikai és a hagyományos franciaágy között a matrac elhelyezése. Ez ugyanis egy olyan franciaágy, amely rendelkezik matraccal.  

A boxspring franciaágy 3 részből áll. Az alap ágyrács nélkül. Helyette egy fa szerkezet található rugókkal, amelyet kárpitozás véd. Ennek a résznek a tetejére kerül a rugós matrac. Ezen található a fedőmatrac. Mindezen részek benne vannak az ágy árában, így időt takaríthat meg annak eldöntésével, hogy melyik rácsot és matracot vásárolja meg az ágyához.
 

Franciaágyak anyaga 

Az alapanyag általában fa, laminált lap vagy fa és kárpit kombinációja. Műanyagból és egyéb anyagokból készült elemekkel is találkozhat. A tömörfa franciaágyak valószínűleg a legnépszerűbb ágytípusok. Ez nem csoda, hiszen rengeteg előnyük van.  

A tömörfa mint anyag időtálló, és hosszú éveken át bírja. Ha az ágy gyártása minőségi, akkor évek múltán sem nyikorog, és a gyakori költözködéssel is megbirkózik. A tömörfa kisebbik testvére, a laminált lap azok számára jelent alternatívát, akik olcsó franciaágyat szeretnének. 

A kárpitozott ágy a modern franciaágy megfelelője. Ezen az ágyon ülve az ágytámlának támaszkodhat. A kárpitozott ágyak ágytámlájában gyakran található habszivacs, ami nagyon kényelmessé teszi az ágyban ülést. Az ágy kialakítása általában időtálló. A kárpitozás azonban nem tesz jót az allergiásoknak, és a karbantartás is igényesebb, mint a fa esetében. De ne essen kétségbe. A tisztításhoz tisztítószereket és impregnálást használhat.
 

Franciaágy mérete 

Ha a legkisebbtől a legnagyobb felé indulunk, akkor a 140x200 cm-es ágyat kell megemlíteni. Ez a méret azoknak való, akik nagyobb ágyat szeretnének, de napi szinten nem alszanak rajta ketten. A 160x200 cm-es franciaágy nem csak nálunk számít standardnak. Azoknak, akik nagyobb ágyat szeretnének, a 180x200 cm-es franciaágy ajánlott.  De ha még több helyre van szüksége, vagy a gyerekei is önnel alszanak, akkor jó alternatíva lehet egy méretre készült ágy. A 200x200 cm-es franciaágy mindenkinek megfelelő ágy. 
 

Franciaágy matraccal és ágyráccsal 

Nem fordul elő gyakran, hogy egy ágyat matraccal és ágyráccsal együtt árulnak. Minden test más és más támaszt igényel a gerince. Ezért például az olcsó heverők nem alkalmasak alvásra. Ha ragaszkodik a "kész" ágyhoz, keresse a boxspring ágyakat, amelyekről fentebb írtunk.  
 

Ágyneműtartós franciaágy 

Az ágy alatti tárolónak számos előnye van. A jobb kiskereskedőknél kiválaszthatja, hogy felnyitható ágyat vagy fiókokat szeretne. Ha többet szeretne megtudni az ágy alatti tárolókról, olvassa el az erről szóló részletes cikkünket itt
 

Franciaágy magassága 

Ha felmerül önben a kérdés, hogy milyen a megfelelő magasságú ágy, akkor mi megadjuk a választ. Különbség van az oldalfal magassága és az ágy magassága között. Az ágy magassága az oldalfal magasságából tevődik össze a matrac magasságával és az ágyrács elhelyezésével. Ideális esetben az ágy magasságának 50 és 65 cm között kell lennie. Magas franciaágynak tekinthetjük azt, amely oldalfalának magassága 45 cm-es vagy annál nagyobb. A cikkünket erről a témáról itt találja.