[email protected]
+36 703460447
Ügyfélszolgálatunk hétfőtől péntekig 9:00 és 15:00 közt érhető el
Menü Bezár
0 0 Ft
Az Ön kosarába eddig még nem került semmi
Kezdőlap Blog Ágyakról Ki találta fel az ágyat, és milyen szerepet játszik a modern időkben?

Ki találta fel az ágyat, és milyen szerepet játszik a modern időkben?

Ágy – bútorok, amelyek nélkül ma el sem tudnánk képzelni egy hálószobát. De mindig velünk volt? Ma visszatekintünk arra, hogyan készült az ágy, és hogyan változott az évek során. Az ágy története változatos.

Kezdetben volt a barlang 

A legrégebbi ágyat régészek találták meg egy Border nevű afrikai barlangban. Ez még a kőkorszakból származik. Az utolsó emberek 200 000 évvel ezelőtt aludtak bennük. Az ágy fűből és hamuból készült. A magas fűréteg matracként szolgált, a hamu pedig valószínűleg a barlang talajának kiegyenlítésére, szigetelésére és a rovarok elriasztására.  

Az ágy készítéséhez leveleket használtak, amelyeknek szintén taszító tulajdonságai voltak. Később bőrrel és szőrmével helyettesítették őket.2 Az első ágyak homokkőből készültek. Az egyik legrégebbi az angol Skara Brae neolitikus településen maradt fenn. Hasonló ágykereteket találtak Máltán is. 

Néhány ezer kilométerrel távolabb, Egyiptomban, Tutanhamon sírjában aranyozott ágykereteket találtak. Más ókori ágyakhoz hasonlóan ezek is az elithez tartoztak. Pompejiben fennmaradt egy faágy, ahol takarók szolgáltak matracként. A római korban természetesen a köznépnek szólt. Másrészt a gazdagabbaknak nem csak egy ágyuk volt. Volt egy ágyuk a tanuláshoz, egy másik az ifjú párnak, egy harmadik pedig az étkezésekhez és a társasági tevékenységekhez. Sőt, még a temetésre is volt egy ágyuk. Mind fából voltak, és egy vékony matraccal rendelkeztek, amely távolról hasonlított egy topperhez.1
 

A középkorban szalmán aludtak 

A középkorban a szegények szalmán aludtak. A középső réteg széles fapadot használt. Nappal ültek, éjjel pedig aludtak rajta.4 A római ágy nem volt praktikus. Bár oszlopokkal rendelkezett, nem volt baldachinja. Csak a gótikus ágynál jelent meg. Az anyagot éjszakára felhúzták, így védve az alvót a hidegtől és a fénytől. Ez az ágy a gazdagság jele volt.  
 

Hogyan aludtak a franciák? 

A barokk soha nem látott pompát hozott magával. A baldachinok megmaradtak, de funkciójuk pusztán esztétikai volt. Franciaországból az arannyal és virágmintákkal díszített fehér ágy stílusa elterjedt Európa többi részén. Egy ilyen található például a királynő hálószobájában Versailles-ban.2

 A barokk fényűzését felváltotta a klasszicizmus. A szigorú stílus nemcsak az ágyak megjelenését, hanem a hálószoba általános használatát is befolyásolta. A barokk hálószoba, ahol a közönséget fogadták, csak alvásra szolgáló hálószobává vált.6  
 

Thonet meghajlította a fát 

A bútoripar 1856-ban ért el áttörést. Ez Michael Thonet érdeme, aki még abban az évben szabadalmaztatta a fa hajlításának módszerét, amely egy szalagot - egy fémcsíkot, amely megakadályozta a fa megrepedését - használt. A tömörfa ágyak így új formákat és kialakításokat kaptak.  

A 20. században az ágyakat a fától eltérő anyagokból kezdték gyártani. A piacon megjelentek a fém vagy műanyag elemekkel ellátott ágyak. Az ikonikus ágyak közé tartoznak a Mies van der Rohe által tervezett Villa Tugendhat vagy az Adolf Loos által tervezett Muller Villa hálószobájában található ágyak. 

Ha össze kellene foglalnunk az ágyak történetét... Arra a kérdésre, hogy ki találta fel az ágyat, azt lehetne válaszolni, hogy az emberiség. Az ágy velünk együtt fejlődött.  
 

Ma milyen az ágy? 

A mai idegrendszeri kutatásoknak és alváslaboroknak köszönhetően tudjuk, hogy a minőségi alvás az emberi egészség alfája és omegája. A mai ágynak pontosan ezt kell nyújtania a felhasználójának. Nem annyira az ágy kialakítása, mint inkább a matrac és a benne lévő rácsszámít. A megfelelő matrac kiválasztása kulcsfontosságú. A rács ezután támogatja a tulajdonságait.