[email protected]
+36 703460447
Ügyfélszolgálatunk hétfőtől péntekig 9:00 és 15:00 közt érhető el
Menü Bezár
0 0 Ft
Az Ön kosarába eddig még nem került semmi
Kezdőlap Blog Ágyakról Hogyan válasszunk megfelelő ágyat gyermeknek és felnőttnek

Hogyan válasszunk megfelelő ágyat gyermeknek és felnőttnek

Valóban mindenki számára alkalmas a 90x200 cm-es ágy? Mikor érdemes más méretű ágy után nézni és miért is fontos az ágy mérete, megtudhatja az alábbi sorokból.

Hogyan válasszuk ki az ágy hosszát felnőtt számára 

Az ágy helyes hossza megközelítőleg 20 cm-rel haladja meg az alvó magasságát és elegendő teret biztosít a lábfejnek és a fejnek is. 
 
A hagyományos ágyméret egy személy számára 90x200 cm, a kétszemélyes ágy általában 160x200 cm vagy 180x200 cm. Ha több térre és nagyobb kényelemre vágyik az egyszemélyes ágyban, akár 140x200 cm ágyat is választhat magának. Mi a helyzet akkor, ha közös ágyon osztozik társával, akinek más méretű ágyra van szüksége, mint önnek? A kétszemélyes ágy méretét mindig a magasabb partner testmagassága alapján válasszák ki. Az ugyanis nem számít, ha az egyiküknek a kelleténél nagyobb az ágy. 
 

Hogyan válasszuk ki az ágy hosszát gyermek számára 

A gyermekek esetében más a helyzet az ágy hosszát illetően. Nálunk 60x120 vagy 70x140 cm méretű kiságymatracok kaphatók. Ennek a csemeték kiságymérete is megfelel. A kiságyakból térnek át a gyermekek az egyszemélyes 90x200 cm matracméretű ágyra. Ennek akkor kellene megtörténnie, amikor a gyermek megközelítőleg 100 cm magas. 

Erre az ágyra való áttéréskor vásároljon a gyermeknek minőségi matracot, amellyel elkerüli a helytelen testtartásból és a későbbi hátfájásból adódó problémákat. A gyermek matracnak keménynek kell lennie, és legjobb, ha hideghabból van. 
 

Meghosszabbított ágy – ágyhossz 

Kaphatók azonban hosszabbított ágyak is akár 240 cm hossz-szal vagy megrendelésre, pontosan az ön igényeinek megfelelően készülő atipikus méretű ágyak. Ezért, ha ön magasabb 180 cm-nél, pontosan a hosszabbított ágyakra kellene összpontosítania. 
 

Ágy magassága 

A fekhely teljes magassága alapvetően befolyásolja a kényelmes felkelést és ágyba fekvést. Ortopédiai szempontból az oldalfalak optimális magassága 50 cm, ezt megfelelő matraccal vagy az ágyrács magasságának beállításával kombinálva elérhető az ideális 50-65 cm-es fekhelymagasság, az alvó életkorától és testmagasságától függően. Például az idősebbeknek a magas ágyak felelnek meg, amelyekről könnyen fel tudnak kelni.   
 
Az említett magasság a matrac alsó részének szellőzését is lehetővé teszi, ezáltal hozzájárul a hálószoba higiénikus környezetének megőrzéséhez. A legkisebb javasolt magasság a por és a hideglevegő kavargása szempontjából 30 cm. 
 

Hogyan válasszuk ki az ágyat úgy, hogy ne nyikorogjon

Ágyválasztáskor helyénvaló megnézni azt is, milyen az ágy szerkezete, hogy minél tovább szolgálhasson önnek. A minőségi és erős kötések megadják az ágy függőleges és vízszintes stabilitását, a teljes ágy hosszantartó szilárdságát, így tehát nincs több recsegés, csak nyugodt alvás. 
 
Az így létrehozott szerkezet jelentős mértékben fokozza az ágy teljes minőségét és hozzáadott értékét. Ugyanakkor az ágy szükség esetén tetszés szerint szétszedhető és ismét összerakható, anélkül, hogy veszítene szilárdságából. Ezért érdemes szétnézni a faágyak körül (pl. tömörfából készült bükk- vagy tölgyfa ágyak).