vissza a cikkek listájához

Nyári utazás, hogyan készüljünk fel az időeltolódásra 2.rész

Azt mondják, hogy egy órányi időeltolódáshoz egy napra van szükségünk, hogy megbirkózzunk vele. De ez a nap nem feltétlenül a következő, tehát nem jelenti azt, hogy két nappal az érkezés után már teljesen fittek vagyunk. Emellett az időeltolódás az ilyen hosszabb utakon jóval több mint egy óra. Testünk leginkább a több mint három órás időeltolódásra reagál a legnehezebben. Hogyan alkalmazkodjunk gyorsabban az időeltolódáshoz?

Nyári  utazás, vagy hogyan az idő eltoóldásra 2.rész

Készüljön fel előre

Az időeltolódásra való felkészülést otthon is elvégezheti. Minden nap próbáljon meg egy félórával később (ha nyugatra utazik)vagy egy félórával korábban (ha keletre utazik)lefeküdni.

Milyen hosszú időre utazik

Erre a kérdésre is választ kell adnia saját magának, ha olyan helyre készül, ahol időeltolódás várja. Ha rövid időre utazik el, nincs értelme szervezetét az időeltolódáshoz szoktatnia. Ilyen esetben próbáljon meg működni a saját rezsime szerint. Ha öt napnál hosszabb vakációra indul, jobb, ha a kezdetektől fogva próbál alkalmazkodni a feltételekhez. A jó minőségű matracok szintén fontos szerepet játszanak az alvásban, de nem kell minden szállodában megtalálnia őket. Ha alacsony színvonalú matracon találja magát, mely miatt egész éjjel ébredni fog, legalább minden reggel próbálja megnyújtani izmait.

Ügyeljen étrendjére

Próbáljuk meg  az időeltolódás első napjaiban  a zsíros ételeket mellőzni. Szervezetünk az ilyen ételeket sokáig emészti, ezért befolyással lehet az alvásunkra. A szervezet egyszerűbben alkalmazkodik az új ingerekhez és környezethez, ha vitaminokkal,ásványi anyagokkal teli, könnyű és tápláló ételekkel táplálkozunk..

 Utazás éhgyomorral

 Egyes szakemberek javasolják az éhgyomorral való utazást. Bár drasztikusnak hangzik, ez igaz  a hosszú, több órás repülő utakra is, mivel szervezetünk jobban reagál az ingerekre üres gyomorral. Egyen ha már megérkezet az úti célba. És ahogy korábban említettük, könnyű, kiegyensúlyozott étkezés legyen.

Olvasta-e a cikk első részét? További tanácsok az időeltolódással kapcsolatban cikkünk első felében találhatóak.

Utolsó cikkek

A testünk soha nem alszik! Mi történik testünkkel alvás közben?

Testünk viszont nem teljesen alszik, mint ahogy azt tévesen gondolnánk. Mi is történik a testtel az éjszakai pihenés során?
többet olvasni

Milyen hatással van a sport az alvásminőségre?

Az alvás alapvető fiziológiai szükséglet, amely során regenerálódunk, ellazulunk és feltöltődünk. A hosszan fennálló alváshiány rendkívül negatívan hat egészségünkre és fizikai állapotunkra. Azt is elmondhatjuk, hogy az alvás sportteljesítményünket is nagyban befolyásolja.
többet olvasni